30 ianuarie, sărbătoare cu cruce roşie

După ce i-au prăznuit pe Sfântul Vasile şi pe Sfântul Ioan, în prima jumătate a lunii ianuarie, românii se pregătesc de o nouă sărbătoare religioasă cu cruce roşie, pe 30 ianuarie 2024 fiind prăznuiţi Sfinţii Trei Ierarhi.

Sfârşitul lunii ianuarie aduce o nouă sărbătoare cu cruce roşie pentru credincioşi, 30 ianuarie reprezentând o sărbătoare trecută cu cruce roşie în calendarul creştin-ortodox.

Concret, pe 30 ianuarie 2024 sunt prăznuiţi Sfinţii Trei Ierarhi, respectiv Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul şi Sfântul Ioan Gură de Aur.

Multă lume se întreabă, în mod constant, ce înseamnă ideea de sărbătoare trecută cu cruce roşie în calendarul creştin-ortodox. Ei bine, sărbătorile trecute cu cruce roşie în calendarul creştin-ortodox sunt sărbătorile considerate a fi cele mai importante.

Aceste sărbători vin la pachet cu numeroase recomandări de care credincioşii ar trebui să ţină cont, dar şi cu momente speciale sau cu momente în care se ţin slujbe speciale în biserici.

Cine au fost Sf. Trei Ierarhi

Sfinţii Trei Ierarhi au fost Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul şi Sfântul Ioan Gură de Aur. Conform crestinortodox.ro, în secolul XI, în Constantinopol, s-a iscat o mare dispută în legătură cu care este mai mare dintre cei trei sfinţi.

Se spune că, după ce i-au apărut pe rând episcopului Evhaitelor, Sfantului Ioan Mauropous, într-un final cei trei sfinţi i-au apărut acestuia împreună, iar de atunci cei trei sfinţi sunt prăznuiţi împreună, cuvintele lor arătându-ne modul în care sfinţii conlucrează cu Dumnezeu şi între ei, aşa cum şi noi trebuie să ne unim în cuvânt şi în lucrare.

Tradiţii de Sf. Trei Ierarhi

Cum era de aşteptat, există numeroase tradiţii şi obiceiuri legate de prăznuirea Sfinţilor Trei Ierarhi. Se spune, printre altele, că celor care lucrează în această zi nu le va merge bine.

De asemenea, se spune că ziua Sfinţilor Trei Ierarhi reprezintă o sărbătoare dedicată reconcilierii. Asta înseamnă că ar fi momentul potrivit ca rudele să se împace după lungi dispute.

Conform ziarulunirea.ro, “în aceasta zi nu se fac treburi casnice, nu se spală rufe şi nu se mătură în gospodărie pentru a evita pericolul de înec, de întâmplări violente şi de infirmitate”.

Nu în ultimul rând, de ziua Sfinţilor Trei Ierarhi nu se înstrăinează lucruri din casă, se oferă ofrande pentru morţii neîmpărtăşiţi, iar mamele se roagă pentru norocul fetelor de măritat.

Aceștia sunt Vasile cel Mare, Grigore Teologul și Ioan Gură de Aur. Ziua este cunoscută ca având cruce roșie, adică nu se spală, nu se calcă și nu se coase. De asemenea, creștinii ortodocși țin cont și de tradiția care spune că nu se lucrează în această zi.

Cei care muncesc vor avea parte de necazuri. În această zi de mare sărbătoare se merge la Biserică, unde se ascultă slujba. În unele părți ale țării, la sate, se dau de pomană diverse feluri de mâncare în amintirea celor adormiți.

Sfinții Trei Ierarhi au devenit cunoscuți la finalul secolului al XI-lea când la Constantinopol s-a iscat o mare dispută legat de cei trei. Oamenii s-au întrebat atunci care este cel mai mare dintre ei: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul sau Ioan Gură de Aur.

La câțiva ani de la declanșarea acestor neînțelegeri Sfinții au început să i se arate aievea, unul câte unul, episcopului Evhaitelor, Sfântului Ioan Mauropous. Mai târziu, în anul 1084 i-au apărut într-o vedenie toți trei, împreună.

Sfinții Trei Ierarhi au devenit cunoscuți la finalul secolului al XI-lea când la Constantinopol s-a iscat o mare dispută legat de cei trei. Oamenii s-au întrebat atunci care este cel mai mare dintre ei: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul sau Ioan Gură de Aur.

La câțiva ani de la declanșarea acestor neînțelegeri Sfinții au început să i se arate aievea, unul câte unul, episcopului Evhaitelor, Sfântului Ioan Mauropous. Mai târziu, în anul 1084 i-au apărut într-o vedenie toți trei, împreună.

Cum ne-a insuflat Duhul Sfânt, așa am învățat. Nu este între noi unul întâi și altul al doilea. De chemi pe unul, vin și ceilalți doi. Drept aceea, sculându-te, poruncește, celor ce se învrăjbesc, să nu se mai certe pentru noi.

Că nevoința noastră, cât am fost în viață și după moarte, a fost să împăcăm pe oameni și să aduce în lume pace și unire. Împreunează-ne, dar, făcându-se praznic la câte trei într-o singură zi.

Și înștiințează cu aceasta pe creștini, că noi în fața lui Dumnezeu, una suntem”, i-au spus Sfinții Trei Ierarhi Sfântului Ioan, notează crestinortodox.ro. Ei sunt pomeniți anual la aceeași dată, 30 ianuarie.

Rugăciune către Sfinții Trei Ierarhi
„Sfinţilor Ierarhi ai lui Hristos, lauda Bisericii: Vasile înţelepte – stâlp al credinţei, Grigorie prea laminate – minte cerească, Ioane Gură de Aur. Dăruiţi-ne nouă adevărata cunoaştere şi învăţaţi-ne cum se cuvine să trăim noi, cei ce purtăm cu nevrednicie numele de creştin.

Sârguiţi-vă, sfinţilor, să-i scoateţi pe credincioşi din smintelile acestei lumi ticăloase, aşa cum odinioară aţi făcut cu cei pe care i-aţi păstorit. Fiţi deci călăuzele noastre către cer!

Mijlociţi cu rugăciunile voastre pe lângă Dumnezeu, să ne dăruiască iertare, smerenie şi înţelepciune! Voi, cei care trăiţi în cer, rugaţi-vă, sfinţilor, ca şi noi, cei ce trăim pe pământ, să le gândim şi să le facem pe cele de sus. Amin”.

Disclaimer: Site-ul nostru este neutru din punct de vedere politic și nu susține niciun partid sau ideologie politică.