Acești ieșeni riscă amenzi usturătoare! Vor plăti între 5.000 și 10.000 de lei dacă nu se înscriu în registrul de evidență

Ieșenii ce dețin o fosă septică și nu o înscriu până pe 30 octombrie 2022 în registrele special realizate în cadrul unităților administrativ teritoriale de care aparțin riscă amenzi usturătoare. Valoarea acestora este cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei. Cei ce locuiesc în Zona Metropolitană Iași se pot înscrie online sau prin completarea unei cereri tip în cadrul primăriei de care aparțin

Conform Hotărârii de Guvern nr. 714 din 26 mai 2022, ieșenii persoane fizice și juridice au o nouă obligație privind construcția, autorizarea, înregistrarea și întreținerea sistemelor individuale de colectare și epurare a apelor uzate. Neînregistrarea în termen aduce sancțiuni conform legii.

Amenzile ce îi vizează pe aceștia sunt usturătoare. Majoritatea ieșenilor nu au auzit de această nouă lege și nu o văd cu ochi buni. Încă un motiv  de a îngroșa rândurile în primăriile din județul Iași.

Locuitorii din județul Iași ce dețin o fosă septică au obligația ca până pe 30 octombrie 2022 să se înscrie în Registrul de Evidență a Sistemelor Individuale pentru Colectarea și Epurarea Apelor Uzate.

Conform legii, toți ieșenii ce dețin o fosă septică trebuie să declare acest lucru la unitatea administrativ teritorială de care aparțin. Acest lucru se poate face prin cerere scrisă sau prin completarea unui formular online. În caz contrar, toți cei ce nu declară construcția, riscă o amendă cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei.

Fiecare administrație locală are obligația întocmirii registrului de evidență. Acesta poate fi organizat și întreținut și în variantă online. Autoritățile publice locale au obligația raportării situației implementării privind colectarea și epurarea apelor uzate.

„Aud pentru prima dată despre această lege și nu mi se pare normal să fiu sancționat cu amendă pentru o lege deloc mediatizată. În primul rând trebuie informată populația prin toate mijloacele de comunicare.

Primăria ar trebui să fie responsabilă pentru informarea populației. Atunci când contribuabilii ajung la primăria pentru plata taxelor, ar trebui să fie întrebați și luați în evidență cei care au și folosesc fose septice“, precizează Andrei P., ce locuiește în Zona Metropolitană Iași, sat Horpaz, comuna Miroslava.

Amenzile usturătoare ce îi vizează pe toți cei ce dețin o astfel de construcție îi pun pe gânduri și îi alarmează.

Ieșenii din Zona Metropolitană pot declara înscrierea foselor în registru de evidență până pe 30 octombrie 2022

Care sunt noile obligații pentru cei ce dețin o fosă septică

Conform Hotărârii de Guvern nr. 714 din 26 mai 2022 privind aprobarea criteriilor pentru autorizarea, construcția, înscrierea/înregistrarea, controlul, exploatarea și întreținerea sistemelor individuale adecvate de colectare și epurare a apelor uzate, persoanele fizice și juridice, proprietari a spațiilor conectate la un sistem individual adecvat de epurare au obligația de a se înscrie în Registrul de Evidență a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea și Epurarea Apelor Uzate în termen de 120 de zile de la conectarea incintei la sistemul de colectare și/sau epurare a apelor uzate.

Obligația înregistrării revine și proprietarilor de sisteme individuale adecvate construite înainte de intrarea în vigoare a prezentului act normativ, în termen de 180 de zile de la intrarea în vigoare a Hotărârii Guvernului.

Un articol important al noii legi vizează construcția foselor. Referitor la acestea, se precizează ca o astfel de construcție trebuie să nu polueze mediul înconjurător și să asigure protejarea sănătății umane. Aceste sisteme pot include instalații prefabricate standardizate și/sau construcții.

Exploatarea și întreținerea corespunzătoare a sistemelor individuale adecvate revine proprietarilor acestor sisteme. Aceștia au obligația realizării unei monitorizări proprii a calității apelor uzate descărcate în corpurile de apă, cel puțin o dată pe an și raportarea acestora către autoritatea de gospodărire a apelor competentă.

Ieșenii ce dețin o fosă septică riscă amenzi usturătoare dacă până la sfârșitul lunii octombrie nu le înscriu în registrele de evidență la primăriile de care aparțin.