Cum să plantezi, să crești și să recoltezi kiwi foarte ușor

Chiar daca e nevoie sa astepti cativa ani atunci cand vrei sa inmultesti kiwi din seminte, nu vei regreta! Kiwi este un fruct magic, pe care multi dintre noi il indragesc, de aceea, consider ca este o alegere potrivita sa incerci sa iti oferi o sursa sigura de astfel de fructe, la tine acasa.

Înainte de a crește kiwi din semințe, trebuie să știi dacă acolo unde locuiești e o zonă cu temperaturi prielnice pentru creșterea de kiwi sau dacă poți să îl protejezi pe timp de iarnă.

Lucruri de care ai nevoie pentru a creste kiwi din seminte:
Un fruct de kiwi – achizitioneaza un kiwi organic pentru a evita riscul de a nu germina. Exista soiuri diferite de kiwi, insa daca urmezi aceasta metoda de germinare pas cu pas, ar trebui sa functioneze pentru oricare dintre ele. Astfel vei obtine kiwi din seminte.
O cana in care sa pui semintele la germinat.
Servete de hartie, o farfuriuta si un recipient din plastic. Acestea vor fi folosite pentru a construi o mini-sera pentru a germina semitele de kiwi.
Pamant de ghiveci – presupun ca orice tip de pamant este bun pentru a obține răsad de kiwi, insa sugerez folosirea unui amestec de turba, perlit, vermiculita si ingrasamant organic.

Ghivece/ vase. Un ghiveci cu orificii de drenaj care are o inaltime de 5-10 cm este perfect pentru germinare, oricum, rasadurile de kiwi vor trebui mutate in recipiente mai mari, in scopul de a continua sa creasca. Pentru replantarea rasadului de kiwi, iti sugerez sa folosesti ghivece destul de mari, deoarece vițele de kiwi pot creste destul de mari, uneori fiind interconectate, astfel replantarea fiind o sarcina mai dificila.

Lumina soarelui sau lumina artificiala – Planta de kiwi are nevoie de multa lumina. Daca spatiul in care locuiesti nu poate oferi suficienta lumina naturala, va trebui sa suplimentezi.
Cum sa cresti kiwi din seminte la tine acasa – germinare

Alege cateva seminte dintr-un fruct bine copt si, prin spalare, indeparteaza toata pulpa fructului. Pentru a le curata cu usurinta, le poti pune intr-o cana cu putina apa, le amesteci cu degetul usor in cana si strecori – se repeta acest procedeu de cateva ori daca este cazul.

Dupa ce ai spalat semintele, pune-le in cana si adauga peste ele apa usor calduta. Plaseaza cana intr-un loc cat mai calduros din camera. Semintele vor ramane in aceasta cana cu apa pana incep sa se deschida (timp de aproximativ o saptamana), asa ca e indicat sa schimbi apa zilnic, pentru a evita dezvoltarea unor bacterii nedorite.

Odata ce vezi ca semintele incep sa se deschida, e timpul sa le muti in mini-sera. Impatureste un servet de hartie, inmoaie-l in apa calduta si aseaza-l pe o farfurie. Aseaza cu atentie semintele pe servet, acopera-le cu recipientul de plastic si plaseaza mini-sera intr-un loc cald, de preferinta cu acces direct la lumina soarelui. Pentru a permite fluxul de aer, fa cateva gaurele in containerul de plastic. In aceste conditii, semintele incoltesc foarte repede, iar dupa doar 2-3 zile vor fi gata de plantare. Se uda servetelul ori de cate ori este nevoie pentru a se mentine in permanenta umed.

Daca semintele sunt incoltite, e timpul sa le plantezi. Inainte de plantare, pregateste ghivecele cu pamant. Inainte de a pune pamantul in ghivece, intr-un alt vas amesteca-l cu apa pentru a se umezi uniform. Umple ghivecele cu pamantul pre-umezit, dar lasa 2 cm de spatiu sub buza acestora.

Planteaza semintele de kiwi! Plaseaza semintele intr-un ghiveci sau in mai multe, cu distante intre ele. De preferinta este ca fiecare samanta sa primeasca propriul vas, pentru a fi transplantate mai usor. Dupa ce le-ai aseazat in ghivece, acopera-le cu un strat foarte subtire de pamant, doar cat sa acoperi semintele.

Dupa plantare, uda cu ajutorul unui pulverizator si aseaza ghivecele intrun loc cald, cu multa lumina. Daca ti se pare ca e prea rece in camera pentru a continua procesul, acopera ghivecele cu o folie de plastic transparenta pe care o prinzi de margini cu banda adeziva. Pentru a exista un flux de aer, fa mici gaurele in folie. Folosirea foliei va continua efectul de sera, care poate fi lasat pana in momentul in care observi ca planta iese din pamant.

Ai grija de plantele de kiwi astfel obtinute si bucura-te de procesul de crestere! Ofera-le:

Apa: asigura-te ca solul este umed tot timpul, in mod special cand plantele sunt tinere. Ai grija insa sa nu le dai prea multa apa!
Lumina: in mod ideal, plantutele ar trebui plasate pe un pervaz insorit, unde vor primi lumina directa a soarelui. In lunile de vara, daca plantutele sunt mai mari, pot fi scoase afara.
Hrana: in scopul de a mentine plantele de kiwi sanatoase si de a le ajuta sa creasca, va trebui sa ii oferi nutrienti, dar asta doar dupa ce a dezvoltat un set de frunzulite. Fa un mic santulet in jurul plantei, umple-l cu compost si uda-l bine. Sau poti folosi un ceai de compost. Hraneste pamantul de cateva ori pe an sau dupa cum este necesar, insa nu exagera!
Dragoste: Petrece ceva timp urmarind activitatea noilor tai prieteni. Sa-ti intre in reflex sa te uiti la frunzulite si sub ele pentru a le verifica de daunatori, dar si de diferite boli ce pot aparea. In acest caz, plantele de kiwi din seminte au nevoie de mai multa afectiune!

Important!
Cand plantele de kiwi din seminte cresc suficient, vor incepe sa infloreasca. Suficient înseamnă după vreo câțiva ani, și asta în funcție de mediul, de condițiile în care cresc. Acesta este un moment important deoarece doar asa poti sa stii care este planta kiwi mascul si planta kiwi femela. Pentru a face fructe, planta feminina trebuie sa fie polenizata de planta mascul.

Natura va avea grija de acest lucru, dar tu trebuie sa te asiguri ca ai o planta de kiwi mascul la 5 femele pentru a avea o polenizare reusita. Doar planta femela va face fructe, in timp ce planta kiwi mascul doar asista