Condițiile și perioadele de alimentare a cardurilor de energie

**Ajutorul pentru încălzirea locuinței și suplimentul pentru energie: Cine beneficiază și în ce condiții**

Ajutorul pentru încălzirea locuinței și suplimentul pentru energie termică, gaze naturale, energie electrică, combustibili solizi sau petrolieri continuă să fie oferite tuturor persoanelor eligibile, inclusiv celor care au beneficiat de acest sprijin în anii anteriori. Deși pensiile au fost majorate recent, aceste creșteri nu vor fi luate în considerare la calcularea drepturilor la ajutorul pentru încălzire și suplimentul pentru energie. Aceste măsuri sunt menite să asigure că sprijinul pentru plata facturilor la energie rămâne accesibil pentru toți cei care au nevoie, indiferent de modificările recente în veniturile lor.

**Detalii despre acordarea ajutorului**

Sprijinul pentru plata facturilor la energie, în valoare de 700 de lei, se acordă de două ori pe an. Cardurile pentru încasarea ajutoarelor sunt emise și distribuite de Compania Națională Poșta Română, iar listele cu beneficiari sunt întocmite printr-un parteneriat între Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Ministerul Finanțelor – ANAF, Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul de Telecomunicații Speciale.

În cadrul ultimei ședințe de guvern, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că pensionarii ale căror venituri au crescut în urma recalculării pensiilor nu vor fi afectați și vor continua să primească ajutorul pentru încălzire. “Sumele rezultate în urma recalculării pensiilor nu se iau în calcul la stabilirea drepturilor pentru acest tip de ajutor. Rămâne valabil ultimul talon de pensie emis înainte de recalculare,” a subliniat premierul, asigurând astfel că un număr cât mai mare de pensionari vor beneficia în continuare de sprijinul necesar pentru plata facturilor la energie.

**Condițiile de utilizare a cardurilor de energie**

Ajutorul poate fi utilizat pentru plata facturilor curente sau restante, dar doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului. Un card poate fi folosit pentru mai multe plăți către diverși furnizori, până la epuizarea sumei disponibile. Plățile se efectuează prin mandat poștal, cu posibilitatea de a realiza gratuit până la 8 plăți per loc de consum pe durata programului de sprijin. De la a noua plată încolo, se va percepe o taxă de 2,5 lei per tranzacție.

**Cine sunt beneficiarii eligibili pentru ajutorul de încălzire?**

1. **Pensionarii din sistemul public de pensii:**
– Pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și cei care primesc drepturi acordate în baza legilor speciale, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, care au vârsta de 60 de ani sau mai mult și ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei.
– Pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă, cu venituri lunare de până la 2.000 lei.

2. **Persoanele cu dizabilități:**
– Copii și adulți încadrați în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei.

3. **Familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei:**
– Conform Legii nr. 277/2010, cu modificările și completările ulterioare.

**Ajutorul pentru încălzire și noul cadru legislativ**

Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care stabilește că majorările de pensii rezultate din recalcularea pensiilor, conform Legii 360/2023, nu vor afecta drepturile la ajutorul pentru încălzirea locuinței și suplimentul pentru energie. Pentru a beneficia de acest sprijin, pensionarii trebuie să prezinte ultimul talon de pensie emis înainte de recalculare. Măsura se va aplica în perioada 1 septembrie 2024 – 15 octombrie 2025.

Cardurile de energie vor fi alimentate din nou în 2024, iar ajutorul pentru lemne va fi inclus în această măsură. Ministerul Muncii a subliniat că măsura este menită să prevină afectarea drepturilor deja stabilite și/sau plătite.

**Impactul asupra beneficiarilor și măsuri adiționale**

Măsura vine în sprijinul celor afectați de majorarea cu 13,8% a punctului de pensie, aplicată de la începutul anului. Este important de menționat că această decizie include și scutirea de la plata debitelor în cazul în care acestea au fost deja stabilite. „Măsura aplicată vine în sprijinul celor aflați în dificultate financiară, mai ales că o mare parte a beneficiarilor de ajutor pentru încălzire și a suplimentului pentru energie fac parte din categoria pensionarilor și a familiilor cu copii,” a declarat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu.

Ajutorul pentru încălzirea locuinței se acordă pe baza unei dispoziții emise de primar și este destinat familiilor sau persoanelor singure cu venituri medii nete lunare de până la 1386 lei pe persoană în cazul familiilor și până la 2053 lei în cazul persoanelor singure. Beneficiarii sunt obligați să furnizeze corect toate informațiile referitoare la componența familiei, veniturile membrilor acesteia, precum și bunurile mobile și imobile deținute.

**Sprijin pentru plata facturilor după expirarea plafonării tarifelor la energie**

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a anunțat că familiile cu venituri mici vor beneficia de subvenții pentru plata facturilor la energie și după data de 1 aprilie 2025, când expiră perioada de plafonare a prețurilor. Ministerul Energiei colaborează cu Ministerul Muncii pentru a identifica consumatorii vulnerabili care vor necesita acest sprijin. “Ne străduim să nu se întâmple o explozie a prețurilor după 1 aprilie 2025. Vom subvenționa acele familii care au venituri mici, nu neapărat un consum mic”, a declarat Burduja.

Această măsură este esențială pentru a proteja gospodăriile cu venituri reduse în fața creșterii costurilor la energie, oferindu-le un sprijin financiar crucial pentru a-și putea acoperi cheltuielile de bază în ceea ce privește încălzirea locuinței și consumul de energie. Astfel, România continuă să se alinieze la practicile altor state membre ale Uniunii Europene, care oferă sprijin țintit pentru consumatorii vulnerabili, contribuind astfel la reducerea impactului economic al crizei energetice asupra celor mai afectați cetățeni.