A fost confirmat primul caz de HMPV în România: o femeie în vârstă de 67 de ani, din… Detalii mai jos

O femeie de 67 de ani din Oradea este primul pacient confirmat cu virusul HMPV în România. Direcția de Sănătate Publică Bihor a transmis că, în urma analizelor, s-a descoperit că pacienta are virusul menționat.

Miercuri, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bihor a confirmat, în urma unor analize efectuate la Institutul Cantacuzino, că o femeie de 67 de ani din Oradea este infectată cu HMPV. „Azi a fost confirmat primul diagnostic de HMPV la un pacient din Bihor, în urma analizelor făcute la Institutul Cantacuzino”, a declarat dr. Călin Sonea, medic șef al DSP Bihor, pentru publicația ebihoreanul.ro.

Femeia nu a călătorit recent în afara țării, drept urmare, autoritățile sanitare din Bihor au demarat o anchetă epidemiologică pentru a stabili sursa infectării. Pacienta, care prezintă și comorbidități, a început să aibă simptome respiratorii pe 26 decembrie 2024. Diagnosticul a fost stabilit prin teste PCR realizate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor. Femeia este în prezent internată, într-o stare stabilă, dar este izolată pentru a preveni răspândirea virusului.

Metapneumovirusul uman (HMPV) este un virus respirator descoperit pentru prima dată în 2001. Acesta a atras recent atenția, după ce a început să se răspândească în China. Simptomele provocate de acest virus sunt similare celor asociate cu gripa sau răceala comună: febră, tuse, congestie nazală, dificultăți respiratorii și oboseală, potrivit medicilor. Autoritățile sanitare recomandă aplicarea măsurilor obișnuite de prevenție pentru a limita răspândirea virusului: purtarea măștii în spațiile aglomerate, spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun, evitarea contactului apropiat cu persoane care prezintă simptome respiratorii și izolarea la domiciliu în caz de simptome.

Medicul Tudor Ciuhodaru a explicat că HMPV este un virus respirator comun care provoacă infecții ale căilor respiratorii inferioare și superioare. „Majoritatea oamenilor nu au auzit niciodată de acest virus, deși a fost identificat la oameni de zeci de ani. Este o boală sezonieră care apare de obicei de la sfârșitul iernii până la începutul primăverii, similar cu virusul respirator sincițial și gripă. În general provoacă infecții ușoare, autolimitate, ce se rezolvă în 7 zile. Cei cu grupele de risc (vârstele extreme și la cei care sunt imunocompromiși, pacienți oncologici, medicație imunosupresivă sau cei cu afecțiuni respiratorii preexistente) pot prezenta în 5-15% forme clinice severe și complicații. Prevenția este cea mai importantă și include aceleași măsuri valabile pentru orice infecție respiratorie acută.

Provoacă simptome ușoare, asemănătoare răcelii (tuse, febră, congestie nazală și dificultăți de respirație) la adulții și copiii sănătoși (care de obicei se rezolvă de la sine fără tratament sau doar tratament simptomatic în 2 până la 5 zile), dar are potențialul de a provoca și forme clinice severe la grupele de risc”, a transmis medicul Tudor Ciuhodaru, într-o postare pe Facebook.

Disclaimer: Site-ul nostru este neutru din punct de vedere politic și nu susține niciun partid sau ideologie politică.