Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a subliniat importanța independenței energetice pentru România și a exprimat sprijinul continuu pentru Republica Moldova, în contextul crizei energetice. Acesta a detaliat măsurile adoptate pentru a sprijini Moldova cu energie electrică și gaze naturale, reafirmând angajamentul României de a fi alături de frații săi de peste Prut și de a contribui la securitatea energetică regională.
Sebastian Burduja le-a transmis un mesaj de „La mulți ani” românilor, însă a abordat și situația energetică din Republica Moldova, un subiect fierbinte al acestor zile. Burduja și-a exprimat dorința ca România să continue să facă progrese spre independența energetică, astfel încât țara să nu depindă niciodată de resurse externe. Ministrul a subliniat că, în acea zi, era pentru prima dată când gazul rusesc nu mai tranzita Ucraina, evidențiind utilizarea energiei ca armă de șantaj de către Rusia, care amenința constant cu „închiderea robinetului”.
El a remarcat că cei care visează la „gazul ieftin” rusesc ar trebui să înțeleagă că libertatea nu are preț și că fără independență energetică nu pot exista libertatea și securitatea unei țări. Referindu-se la situația Republicii Moldova, Sebastian Burduja a menționat că România a oferit sprijin în contextul deficitului de producție de energie electrică al Moldovei, care se confrunta cu o pierdere de aproximativ 600 MW pentru a-și acoperi consumul, în urma opririi gazului rusesc pentru centrala de la Cuciurgan, din Transnistria.
Ministrul a precizat că a discutat zilnic cu cei implicați în sectorul energetic, inclusiv cu Prim-Ministrul Dorin Recean, comisarul european pentru energie, Dan Jørgensen, și cu alți oficiali din sectorul energetic românesc. România a ajutat prin Nuclearelectrica, care a încheiat un contract pentru livrarea a 100 MW, precum și prin discuții cu OMV Petrom și Complexul Energetic Oltenia pentru a furniza energie suplimentară.
În plus, România a avut capacitatea tehnică de a exporta 315 MW prin linia Vulcănești-Isaccea și 115 MW prin cele patru linii de 110 kV care traversează Prutul, iar Republica Moldova a obținut creșterea capacității de interconectare la 600 MW, conform declarațiilor ministrului Sebastian Burduja făcute pe Facebook.
În sectorul gazelor naturale, Burduja a menționat că Republica Moldova și-a asigurat cantitățile necesare consumului prin stocuri comerciale și de urgență. Capacitatea tehnică de export de gaze naturale din România era de 6,1 milioane m³/zi prin interconectorul Iași-Ungheni, suficient pentru a acoperi consumul în condiții de iarnă.
Ministrul a clarificat că exporturile de energie electrică și gaze naturale se realizează pe baze comerciale, în condițiile legii, iar sprijinul oferit Republicii Moldova este asigurat doar în limita volumelor disponibile, după acoperirea nevoilor interne ale României. El a adăugat că România consideră că are o datorie morală să sprijine Republica Moldova și că mesajul transmis este clar: frații vor rămâne frați, iar România va fi mereu alături de Moldova și de Europa.
„Pentru a combate propaganda toxică, precizez: Exporturile de energie electrică și gaze naturale se fac din România în Republica Moldova pe baze comerciale, în condițiile legii. Sprijinul pe care îl acordăm este numai în limita volumelor disponibile DUPĂ acoperirea nevoilor noastre proprii. Da, consider că avem o datorie morală să fim alături de frații noștri de peste Prut cu tot ceea ce este posibil. Mesajul României este clar: frații în veci vor fi frați. Menirea noastră este de a fi împreună și împreună cu Europa. Și așa va fi”, a scris Sebastian Burduja în mesajul său.
Mesaj de neutralitate politică
Dorim să vă informăm că platforma noastră este neutră din punct de vedere politic și nu sprijină niciun partid sau ideologie politică. Toate știrile și informațiile publicate sunt preluate din surse externe, având ca scop doar informarea publicului. Ne angajăm să menținem o perspectivă obiectivă și echilibrată în tot conținutul pe care îl distribuim. Vă mulțumim pentru încredere!