Fostul ministru Elena Udrea a lansat un atac vehement la adresa unor foști judecători ai Curții Constituționale a României (CCR), pe care îi acuză de inconsecvență în aplicarea deciziilor instituției. Într-o postare amplă pe Facebook, Udrea a comparat situația sa juridică din dosarul „Gala Bute” cu speculațiile recente privind șansele lui Călin Georgescu de a contesta în instanță invalidarea primului tur al alegerilor prezidențiale. Udrea susține că există un dublu standard în interpretarea legii, ceea ce a generat încălcări grave ale drepturilor sale și ale altor persoane implicate.
Critici la adresa foștilor judecători CCR
Udrea a evidențiat că, în cazul dosarului „Gala Bute,” din 2022, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) ar fi refuzat să aplice o decizie a CCR care stabilea că procesul fusese judecat de completuri de judecată nelegal constituite. Ea a subliniat că, deși decizia CCR era obligatorie, dosarul nu a fost redeschis, ceea ce a dus la condamnarea sa și la încarcerare. Fostul ministru a acuzat foștii judecători CCR că acum adoptă o poziție diferită în cazul lui Călin Georgescu, declarând că deciziile CCR trebuie respectate cu strictețe.
„Serios? S-a uitat deja că în dosarul meu fabricat ‘Gala Bute,’ din 7 aprilie 2022, 4 judecători din 5 de la Înalta Curte au hotărât să NU aplice decizia CCR? […] Dacă Înalta Curte a călcat în picioare dreptul meu la un proces corect, acum, când e vorba de a apăra dreptul a 9 milioane de români de a vota liber, ICCJ trebuie să își respecte propria măsură și să lase neaplicată decizia CCR de anulare a turului 1 la prezidențiale”, a scris Udrea pe Facebook.
Comparație între „Gala Bute” și alegerile prezidențiale
Udrea susține că în cazul dosarului său au fost încălcate drepturile fundamentale la un proces echitabil, în ciuda unei decizii clare a CCR care ar fi trebuit să ducă la rejudecare. Ea a pus întrebarea retorică dacă aceeași logică ar trebui aplicată și în cazul lui Călin Georgescu, permițând astfel o reinterpretare a deciziei CCR privind anularea primului tur al alegerilor prezidențiale.
Fostul ministru a insistat că instanțele au demonstrat inconsecvență și a sugerat că directivele ar putea fi influențate de factori externi. Ea a criticat dur foștii judecători constituționali, pe care i-a acuzat de „amnezie” și de aplicarea unui dublu standard. „Foștii judecători constituționali care par acum loviți de amnezie ar trebui să explice cum, dacă ICCJ și CJUE au făcut un abuz în cazul meu, astăzi au ocazia să procedeze identic față de CCR, dar de data aceasta pentru a face dreptate,” a adăugat Udrea.
Cazul „Gala Bute” și implicarea lui Tudorel Toader
În dosarul „Gala Bute,” Udrea a fost condamnată pentru presupuse fapte de corupție, însă cazul a fost controversat, fiind marcat de acuzații privind influența unor structuri de putere și de decizia CCR care a declarat completurile de 5 judecători de la ICCJ drept nelegale. Această decizie, în opinia Elenei Udrea, ar fi trebuit să ducă la rejudecarea dosarului său, dar a fost ignorată de instanțe.
Udrea a menționat că Tudorel Toader, fost ministru al Justiției, a pledat în favoarea sa, insistând asupra obligativității respectării deciziilor CCR. Cu toate acestea, completul de judecată a refuzat să redeschidă cazul. Ea a subliniat consecințele tragice ale acestei decizii, inclusiv moartea lui Rudel Obreja, co-inculpat în dosar.
Concluzii
Postarea Elenei Udrea reflectă o critică amplă la adresa sistemului juridic din România, evidențiind percepția sa asupra inconsecvenței în aplicarea legii. Ea consideră că, dacă instanțele au ignorat o decizie CCR în cazul său, aceeași abordare ar putea fi aplicată și în cazul invalidării primului tur al alegerilor prezidențiale. Fostul ministru a cerut clarificări și explicații publice din partea foștilor judecători CCR, acuzându-i de dublu standard și de lipsă de consecvență.
Mesaj de neutralitate politică
Dorim să vă informăm că platforma noastră este neutră din punct de vedere politic și nu sprijină niciun partid sau ideologie politică. Toate știrile și informațiile publicate sunt preluate din surse externe, având ca scop doar informarea publicului. Ne angajăm să menținem o perspectivă obiectivă și echilibrată în tot conținutul pe care îl distribuim. Vă mulțumim pentru încredere!