Românii vor să știe când va fi pus în funcțiune noul Guvern al României, după negocieri! Partidele pro-europene încep acum discuțiile, inclusiv pentru a se afla numele viitorului premier al României.
Partidele pro-europene încep negocierile pentru formarea noului guvern al României. La discuții iau parte liderii PSD, PNL, USR, UDMR și cei ai minorităților naționale. Prima întâlnire este programată pentru ziua de marți, de la ora 13:00. Principalul subiect de pe ordinea de zi este formarea majorității parlamentare care să dea un nou guvern.
Marcel Ciolacu a primit mandat din partea partidului să negocieze participarea la guvernare și obținerea poziției de prim-ministru cu absolut toate forțele pro-europene și democratice din Parlament. Purtătorul de cuvânt Lucian Romașcanu a spus că noul guvern va fi în funcțiune imediat după 21 decembrie și a adăugat că probabil un partid pro-european va trebui să rămână în opoziție, pentru a nu lăsa opoziția integrală în mâna celor care se autodenumesc suveraniști.
Acesta a recunoscut că PSD-ul s-a împărțit în două tabere. Una vrea USR la guvernare, pe când cealaltă spune că nu ar trebui să facă parte din guvern.
Ținând cont de scorul obținut la alegeri, PSD vrea să dea premierul, lucru despre care lidera USR Elena Lasconi spune că social-democrații sunt îndreptățiți să vrea asta. PNL l-ar dori ca premier pe Ilie Bolojan, însă acesta a recunoscut că PSD are întâietate.
La rândul său, liderul interimar al PNL Ilie Bolojan a afirmat, luni seară la Digi24, că sunt create premisele ca partidele pro-europene să inițieze discuțiile legate de ceea ce au de făcut în perioada următoare. Bolojan speră ca până la finalul anului să fie instalat noul guvern și mai spune că trebuie aleși cei mai buni specialiști pentru ministere.
„A ne bate doar pentru niște ministere de palmares, fără să avem oameni competenți pentru aceste ministere, înseamnă că nu am înțeles nimic”, a considerat președintele interimar al liberalilor.
Bolojan este de părere că partidele trebuie să vină cu cei mai buni specialiști pentru a prelua ministerele și s-a referit la reducerea numărului de ministere și la stoparea risipei. „Cu cât avem mai repede un buget pe anul viitor, cu atât va fi mai bine. Dar pentru a avea acest buget este nevoie de mai multe legi”, a mai precizat Ilie Bolojan, care a subliniat și importanța reformelor în noul buget.
PSD, PNL, USR, UDMR și minoritățile au semnat o rezoluție privind formarea unei coaliții care să asigure stabilitatea guvernării, în care își asumă responsabilitatea de a evita izolarea internațională a României, de a susține un ritm solid al dezvoltării economice și de a proteja parcursul european al țării.
PSD nu se aliază cu extremiștii, așa că promit o majoritate pro-europeană, iar împreună cu PNL-USR-UDMR ar avea 304 mandate, din totalul de 465, însemnând 66% din totalul aleșilor. Partidele suveraniste vor reprezenta undeva peste 35% din viitorul Legislativ. Social-democrații au în acest moment 123 de senatori și deputați. Vor avea cu 30 de aleși mai puțin ca în prezent, însă rămân în continuare cei mai numeroși.
Mesaj de neutralitate politică
Dorim să vă informăm că platforma noastră este neutră din punct de vedere politic și nu sprijină niciun partid sau ideologie politică. Toate știrile și informațiile publicate sunt preluate din surse externe, având ca scop doar informarea publicului. Ne angajăm să menținem o perspectivă obiectivă și echilibrată în tot conținutul pe care îl distribuim. Vă mulțumim pentru încredere!