CCR a cerut renumărarea voturilor. Toni Greblă:

CCR analizează cererile de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale

Joi, 28 noiembrie, la ora 11:00, judecătorii Curții Constituționale urmează să se pronunțe asupra cererilor de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale, în urma contestațiilor depuse de doi candidați. Decizia este așteptată cu interes maxim, având în vedere gravitatea acuzațiilor formulate.

UPDATE: CCR solicită renumărarea voturilor

La ora 14:32, Curtea Constituțională a decis să ceară Biroului Electoral Central renumărarea celor peste 9,4 milioane de voturi exprimate în primul tur. Această decizie fără precedent vine ca răspuns la sesizările privind neregulile electorale. Potrivit CCR, măsura are scopul de a elimina orice suspiciune privind corectitudinea scrutinului.

Reacția AEP: „Este imposibil să renumărăm voturile într-o noapte”

Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente, a reacționat după decizia CCR, subliniind dificultățile logistice ale renumărării:

„Nu am primit nicio informare oficială până acum. Este vorba de 9 milioane de voturi care se află în 42 de depozite, câte unul în fiecare județ. Nu cred că cineva își imaginează că acest proces se poate finaliza într-o noapte”, a declarat el pentru Digi24. Ședința BEC este programată pentru ora 16:00, când vor fi stabilite măsurile necesare.

Reacțiile politicienilor

La ora 13:40, Marcel Ciolacu, unul dintre candidații la alegerile prezidențiale, a fost întrebat despre posibilitatea renumărării voturilor. Vizibil surprins, acesta a declarat: „Nu știu nimic despre acest lucru. Eu i-am felicitat deja pe candidații care au intrat în turul doi.”

Ilie Bolojan, președintele interimar al PNL, a evitat să comenteze până la publicarea unei decizii oficiale: „După ce voi cunoaște decizia Curții Constituționale, vom face declarații. Până atunci, sunt doar speculații.”

Cererile de anulare a scrutinului

Sebastian Constantin Popescu, candidatul Partidului Noua Românie, a cerut anularea alegerilor pe motivul încălcării legii electorale de către Călin Georgescu, câștigătorul primului tur. Popescu susține că Georgescu a beneficiat de finanțare externă nedeclarată și de campanii masive pe platformele online, ceea ce ar fi influențat rezultatele.

Cristian Terheș, liderul Partidului Național Conservator Român, a adus acuzații privind continuarea ilegală a campaniei electorale de către reprezentanții USR și utilizarea masivă a boților pe rețelele sociale. „Mobilizarea masivă pe internet în ziua alegerilor este ilegală și ar fi putut influența semnificativ rezultatele finale”, a declarat Terheș.

Ce prevede legea în astfel de cazuri

Conform Constituției României, alegerile pot fi anulate dacă se dovedește că fraudele electorale au fost suficient de grave pentru a afecta rezultatul final. În cazul unei astfel de decizii, procesul de votare va fi reluat în a doua duminică de la hotărârea CCR.

Impactul posibil asupra scenei politice

Decizia CCR, dacă va fi favorabilă cererilor de anulare, ar putea declanșa un precedent fără egal în istoria alegerilor din România. Renumărarea voturilor și o eventuală repetare a scrutinului ar putea schimba ordinea candidaților și chiar soarta turului doi, programat inițial pentru 8 decembrie. Toate privirile sunt acum îndreptate către judecătorii Curții Constituționale, care dețin cheia acestui moment decisiv pentru democrația românească.

Disclaimer: Site-ul nostru este neutru din punct de vedere politic și nu susține niciun partid sau ideologie politică.