Ce culturi pot fi plantate împreună.

Pe lângă faptul că vă fac grădina mai frumoasă, gălbenelele ar putea să vă ajute plantele de roșii să supraviețuiască și să prospere!

Continuați să citiți pentru a afla mai multe despre ceea ce face din roșii și gălbenele perechea perfectă.

Să plantăm gălbenele și roșiile împreună

Învățați cum să plantați roșii și gălbenele în aceeași zonă este ușor dacă acordați atenție pașilor unici necesari pentru a amesteca aceste două plante.

Gălbenelele și roșiile au o relație simbiotică, ceea ce înseamnă că se vor beneficia reciproc dacă sunt plantate strâns unele în mod corect.

Primul aspect de luat în considerare este momentul în care să plantezi fiecare tip specific de sămânță. Mulți experți recomandă să plantezi mai întâi roșii, apoi să adaugi gălbenelele imediat după.

Cu toate acestea, este important să nu așteptați prea mult între plantarea roșiilor și a gălbenelelor! Dacă plantele de roșii cresc mai repede decât plantele de gălbenele, atunci gălbenelele ar putea să nu poată proteja plantele de roșii la fel de eficient.

Când plantați gălbenelele, săpați o groapă și așezați plantele de gălbenele la aproximativ 12-18 inci distanță de plantele de roșii.

Această distanță va asigura că toate plantele au suficient spațiu pentru a crește, dar că plantele de gălbenele nu sunt prea departe pentru a fi eficiente.

Pe lângă distanță, aveți puțină flexibilitate pentru a determina unde trebuie să meargă exact plantele de gălbenele!

Mai exact, gălbenelele pot merge între plantele de roșii sau în jurul lor într-un mic chenar. Puteți chiar să le faceți pe amândouă dacă urmăriți o protecție maximă. Orice ați prefera să faceți funcționează!

În acest moment al procesului, ar putea fi util să înconjurați fiecare plantă de tomate cu o cușcă de roșii pentru protecție și sprijin suplimentar.

Pentru a preveni grădina să devină prea aglomerată, asigurați-vă că răriți gălbenelele după ce au ajuns la doi sau trei inci înălțime.

Odată ce sunt plantate, udarea simultană a plantelor de roșii și a plantelor de gălbenele este absolut ok. Doar asigurați-vă că udați solul direct, în loc să le udați deasupra capului, pentru a preveni putrezirea sau îmbolnăvirea frunzelor.

Există multe beneficii în a planta gălbenele și roșii în aceeași zonă. În timp ce unele dintre aceste beneficii pot părea ușor evidente, altele te-ar putea surprinde!

Atragerea polenizatorilor și a altor insecte

Gălbenelele sunt grozave în a atrage polenizatorii și alte tipuri de insecte care vă vor face plantele de roșii mai fericite și mai sănătoase!

De exemplu, gălbenelele sunt preferatele albinelor, viespilor și altor tipuri de albine.

Buburuzele, moliile și fluturii sunt, de asemenea, fani ai gălbenelelor.

Albinele și fluturii pot poleniza plantele de tomate, în timp ce gărgărițele țin multe soiuri de dăunători departe de roșiile în creștere.

Pe lângă faptul că ajută în mod activ plantele de roșii, aceste insecte pot ajuta și la ținerea la distanță a organismelor dăunătoare de roșiile tale!

De exemplu, diferitele tipuri de viespi pe care le atrag gălbenelele pot ajuta plantele de tomate în moduri diferite. Mai exact, viespile de hârtie acționează ca polenizatori pentru plantele de tomate, în timp ce viespile parazite țin la distanță viermii de roșii.

Pentru a face acest lucru, viespile parazite depun ouă deasupra viermilor de roșii. Ouăle se atașează de spatele viermelui și, odată ce eclozează, larvele de viespi fură toți nutrienții viermelui de roșii. Acest lucru ucide în cele din urmă viermele de roșii.

Viermii de roșii sunt unele dintre cele mai dăunătoare insecte plantelor de tomate. Îndepărtează rapid frunzele plantelor de roșii și distrug roșiile în sine.

Fără să intervină prădători precum viespa parazită, viermii de roșii ți-ar putea decima cu ușurință recolta de roșii cultivată cu grijă!

Capcanarea prădătorilor
Gălbenelele servesc ca „cultură-capcană”, ceea ce înseamnă că atrag insecte și alte animale care altfel ar dăuna plantelor de tomate.

În loc să se îndrepte direct către roșii, aceste animale mănâncă planta de gălbenele, care păstrează roșiile protejate și fără găuri sau alte pete.

Mai exact, gălbenelele pot funcționa ca o cultură-capcană pentru melci și melci, care sunt cunoscuți pentru atracția lor pentru roșii.

De asemenea, acarienilor le place să mănânce gălbenele, așa că, în unele cazuri, gălbenelele pot servi și ca o barieră eficientă împotriva acarienilor.

Respingerea dăunătorilor
Deși sunt grozave în a atrage unele animale, gălbenelele sunt, de asemenea, fantastice în a respinge alte animale! Acest beneficiu înseamnă că gălbenelele se pot menține în siguranță și, de asemenea, să păstreze plantele de tomate în siguranță de anumiți prădători.

De exemplu, gălbenelele eliberează o substanță chimică numită limonen care s-a dovedit că ține muștele albe departe. Muștele albe sunt insecte mai mici care se atașează de obicei de fundul frunzelor plantelor.

În plus, mulți grădinari spun că parfumul puternic al gălbenelelor poate ține la distanță afidele, tripsul, viermii de roșii, iepurii și chiar căprioarele.

Pentru insectele mai mici de pe această listă, gălbenelele atrag și prădători care le vor face rău.

În special nematodele rădăcinoase
În cele din urmă, gălbenelele țin nematozii cu noduri de rădăcină departe. Nematodele rădăcinoase sunt insecte lungi, în formă de vierme, care se înfundă în sol sau în plante și pot deveni paraziți pentru plantele de care se atașează.

De asemenea, pot face găuri în rădăcinile unei plante, ceea ce lasă plantele susceptibile la bacterii și ciuperci care cauzează boli care intră prin aceste găuri.

Disclaimer: Site-ul nostru este neutru din punct de vedere politic și nu susține niciun partid sau ideologie politică.