Ce Inaltime Maxima Poate Avea Gardul Dintre Vecini. Asa Spune Legea

Barierele dintre vecini au reprezentat intotdeauna o problema semnificativa pentru locuitorii Romaniei. Adesea, conflictele legate de gard au ajuns in instanta, iar in unele situatii, au dus chiar la spitalizari. Care este limita maxima de inaltime a gardului dintre vecini? Legea este clara. Ce restrictii sunt impuse cand vine vorba de separatorul de proprietati?

Inaltimea optima a gardului dintre doi vecini a fost intotdeauna o preocupare. Disputa este amplificata cand gardul se afla pe terenul vecinului. O alta problema apare atunci cand unul dintre proprietari refuza sa contribuie financiar la construirea gardului.

Au existat, de asemenea, numeroase conflicte din cauza inaltimii insuficiente a gardului, care au dus la acuzatii reciproce de „spionaj”.

Rolul esential al gardului

Construirea unui gard intre vecini este imperativa pentru a preveni accesul ilegal pe terenul dumneavoastra si pentru a evita exploatarea nelegitima a terenului, garantand totodata protectia, care este cruciala in fata oricaror controverse.

Cei care nu reusesc sa ajunga la un acord privind gardul dintre ei ajung sa solicite interventia instantei. In aceste situatii, se constata adesea suprapuneri ale terenurilor, complicand si mai mult lucrurile.

Potrivit legii, nu suntem obligati sa inconjuram fiecare proprietate cu un gard. Legea subliniaza faptul ca imprejmuirea proprietatii este un drept, nu o obligatie.

Limita maxima de inaltime a gardului divisor

De asemenea, reglementarile de urbanism din anumite zone ale tarii pot permite sau interzice ridicarea unui gard peste o anumita inaltime. Cu toate acestea, legea specifica ca, practic, nu se pot construi garduri cu o inaltime mai mare de 2 metri, decat daca regulamentele de urbanism prevad conditii exceptionale.

In absenta unor dispozitii legale, a regulilor de urbanism sau a obiceiurilor locale, inaltimea gardului comun este stabilita de catre parti, fara a depasi 2 metri, includand si creasta gardului.

Iata ce spune Legea

„Astfel, inaltimea gardului dintre vecini este de maximum 2 metri cu derogarile de rigoare. Astfel, un gard despartitor intre vecini nu trebuie sa incalce nici dreptul la proprietate si posesie al vecinului si nici nu trebuie sa fie amplasat doar pe o singura parte a unei proprietati si in acelasi timp trebuie sa permita si scurgerea apei de pe el, pe ambele fonduri de proprietate”, arata Art. 662 alin. 2 Cod Civil- (2).

Cine este obligat sa construiasca gardul dintre vecini

Potrivit aceluias articol, gardul dintre proprietati trebuie sa fie construit in mod obligatoriu de catre ambii vecini.

Oricare dintre vecini ii poate obliga pe proprietarii gospodariei invecinate sa contribuie la construirea unei gard pe hotar.

Disclaimer: Site-ul nostru este neutru din punct de vedere politic și nu susține niciun partid sau ideologie politică.