Iată de ce nu ar trebui să dormi niciodată cu șosete. Temperaturile au început să scadă și afară și în casă, iar noaptea simțim nevoia să punem o pijama mai groasă și să dormim cu șosete. Dar cum e mai bine? Să dormi cu șosete sau să lași picioarele să respire?
Într-un sondaj efectuat pe 1.017 britanici cu privire la rutina de somn, 18% dintre respondenți au declarat că poartă șosete în pat. Și mai alarmant este că 70% dintre ei au spus că nu-și să schimbă șosetele înainte de a se băga în pat.
70% dintre cei chestionați dorm cu ciorapii pe care i-au purtat toată ziua
Conceptul de șosete în pat pare să aibă legătură cu ritmurile circadiene – ceasurile interne care ne gestionează funcțiile pe baza unei zile de 24 de ore, potrivit Housebeautiful.
Studiul a constatat că dintre cei 18% care au recunoscut că poartă șosete în pat, doar 30% au spus că își pun o pereche de ciorapi curați când se culcă. Asta înseamnă că restul de 70% dorm cu ciorapii pe care i-au purtat toată ziua și au călcat pe jos, adunând pe șosete murdărie, păr de animale de companie, firimituri și alte lucruri neigienice.
Podeaua este deseori contaminată cu agenți patogeni periculoși
Pentru a înțelege ce înseamnă asta, trebuie amintiti că un studiu din 2007 al Consiliului Global de Igienă a constatat că podeaua bucătăriei era al doilea loc cel mai murdar din casă, de două ori mai mult decât vasul de toaletă și de aproximativ 12 ori mai mult decât telecomanda.
În paralel, cercetătorii au chestionat cinci spitale din Cleveland și au descoperit că podeaua este „deseori contaminată cu agenți patogeni periculoși”, iar contactul cu obiectele de pe podea a dus frecvent la transferul agenților patogeni pe mâini”.
De ce nu trebuie să dormim cu șosete în pat
Iată care sunt cele cinci motive pentru care nu ar trebui să dormim în pat cu șosete:
1. Șosetele pot adăposti bacterii periculoase
S-a descoperit că șosetele murdare adăpostesc bacterii asociate cu gândaci și excrementele lor. Pseudomonas aeruginosa, o bacterie cunoscută pentru că provoacă infecții grave la om, vă poate pândi din șosetele pe care le purtați când vă culcați. Pseudomonas aeruginosa este responsabilă de infecții nozocomiale grave (dobândite în spitale) la subiecții imunodeprimați sau care suferă de o afecțiune gravă (cancer, diabet, arsuri).
2. Afectează circulația sângelui
Dacă în anumite cazuri dormitul cu șosete este asociat cu o circulație îmbunătățită, în majoritatea cazurilor, lucrurile stau exact invers. Purtarea unor șosete strâmte în timpul somnului poate scădea fluxul sanguin. Dacă ai picioare reci, poți opta pentru șosete medicinale!
Șosetele de compresie sunt adesea recomandate persoanelor cu insuficiență venoasă cronică, o afecțiune care provoacă o circulație sanguină deficitară, potrivit Cleveland Clinic. Acestea pot ajuta la contracararea presiunii crescute în venele picioarelor atunci când oamenii stau în picioare, dar nu este cazul atunci când stai întins în pat.
3. Crește riscul de infecții cutanate
Purtarea șosetelor fabricate din nailon și alte materiale care nu sunt prietenoase cu pielea poate provoca infecții ale pielii. Ideal ar fi să purtați șosete curate din bumbac, dar cel mai bine, așa cum sugerează experții, ar fi să nu dormiți cu șosete.
4. Șosetele cresc temperatura corpului
Purtarea șosetelor în timp ce dormim poate duce la supraîncălzirea corpului. Iar asta va perturba somnul, făcându-ne să ne trezim de mai multe ori pe timpul nopții.
5. Contribuie la o igienă precară
Dormitul fără șosete în pat ajută la evitarea igienei precare, a infecțiilor cutanate și a mirosurilor neplăcute care pot fi asociate cu șosetele murdare sau infestate de ciuperci.