Crin Antonescu, detalii despre Klaus Iohannis: Eu am contribuit la aducerea lui în prim-plan, dar românii l-au ales

Crin Antonescu, candidatul comun al coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale, a vorbit despre relația sa cu președintele Klaus Iohannis, subliniind că nu a avut nicio întâlnire cu acesta în ultimii 10 ani. Fostul lider liberal a precizat că nu regretă decizia de a-l aduce pe Klaus Iohannis în PNL în 2013, chiar dacă acesta i-a luat locul în competiția pentru Cotroceni un an mai târziu.

„Nu regret deloc, Klaus Iohannis era necesar. A fost o opțiune bună în 2014, având în vedere alternativa: Victor Ponta și cercul său de apropiați”, a declarat Antonescu în cadrul emisiunii Insider Politic de la Prima TV. Deși relația dintre cei doi nu a fost una de prietenie, Antonescu a caracterizat-o drept „impecabilă” și bazată pe respect reciproc. „Nu am stat la șprițuri, cum se spune”, a adăugat el.

Întrebat dacă regretă că l-a adus pe Iohannis în prim-planul politic, Antonescu a fost ferm: „Nicidecum. Am contribuit la aducerea lui Klaus Iohannis în politică, dar președinte al României l-au făcut românii, cu un număr record de voturi. Iohannis a fost necesar în 2014, o variantă bună față de ce oferea alternativa, respectiv Victor Ponta. Deciziile mari privind destinul politic al lui Klaus Iohannis au fost luate de el și de alegători.”

De asemenea, Antonescu a clarificat că, în ultimii 10 ani, nu a avut nicio discuție cu Iohannis. „Nu, nu am discutat cu domnul Klaus Iohannis. În general, atunci când ai de-a face cu un președinte, trebuie să ai un motiv să-l cauți. N-am avut acest motiv, iar dânsul, cu agenda unui președinte, nu a simțit nevoia să avem vreo discuție. Relația noastră a fost foarte corectă, dar nu a fost una de prietenie.”

În schimb, Antonescu a menționat că, în perioada în care conducea PNL, avea o relație mai apropiată cu Victor Ponta, liderul PSD de atunci. „Cu Ponta aveam o relație mai apropiată în acea perioadă. Aveam activități aproape zilnice, iar construcția USL-ului a fost un proces complicat. Mergeam prin țară, discutam cu colegii și cu oamenii. Nu era încă era TikTok, era vremea «door-to-door»”, a explicat Antonescu.

Klaus Iohannis a intrat în PNL în 2013, la insistențele lui Crin Antonescu, pe atunci lider al partidului. „Am lansat o invitație insistentă unui om care se bucură de un mare respect. A dovedit că performanța constantă este posibilă, iar noi, toți românii, ne mândrim cu el. De astăzi, PNL este mai bogat, mai puternic și mai prestigios”, spunea Antonescu la momentul respectiv.

Ulterior, în 2014, PNL l-a propus pe Iohannis pentru funcția de vicepremier și ministru de Interne, însă premierul Victor Ponta a refuzat propunerea. Această decizie a dus la ruperea USL, iar Antonescu a demisionat din fruntea PNL după rezultatele slabe obținute la alegerile europarlamentare din mai 2014. Klaus Iohannis a preluat conducerea PNL și a devenit candidatul partidului la alegerile prezidențiale, reușind să îl învingă pe Victor Ponta în cursa pentru Cotroceni.

 

Mesaj de neutralitate politică

Dorim să vă informăm că platforma noastră este neutră din punct de vedere politic și nu sprijină niciun partid sau ideologie politică. Toate știrile și informațiile publicate sunt preluate din surse externe, având ca scop doar informarea publicului. Ne angajăm să menținem o perspectivă obiectivă și echilibrată în tot conținutul pe care îl distribuim. Vă mulțumim pentru încredere!

Disclaimer: Site-ul nostru este neutru din punct de vedere politic și nu susține niciun partid sau ideologie politică.