Cutremur de 4,9 în apropierea coastei de vest a insulei Honshu, Japonia
Sâmbătă dimineață, un cutremur cu magnitudinea de 4,9 a zguduit zona de vest a insulei japoneze Honshu. Seismul s-a produs la ora 2:52, ora României, la o adâncime de 10 kilometri, fiind resimțit în mai multe localități din apropiere.
Cutremurul a avut epicentrul la 19 km nord-vest de Komatsu și 19 km vest de Matsuto, afectând și alte orașe precum Kanazawa (23 km vest), Nanto-shi (49 km vest), Fukui-shi (56 km nord) și Toyama (78 km vest). Alte localități în proximitate au fost Takaoka, Himimachi, Sabae și Takefu, acestea situându-se la distanțe cuprinse între 62 și 74 km de epicentru.
Gheorghe Mărmureanu despre riscul unui cutremur major în România
Renumitul seismolog român Gheorghe Mărmureanu afirmă că România nu se confruntă cu un risc iminent de cutremur devastator în următorii ani, deși seismele de mică intensitate vor continua să apară. Expertul oferă sfaturi esențiale pentru protejarea vieții în cazul producerii unui cutremur pe timp de noapte.
„În România, nu se pune problema unui cutremur catastrofal, nici în Vrancea, nici în Oltenia sau Banat. Totuși, în caz de cutremur, chiar dacă este de intensitate redusă, iar acesta are loc noaptea, cea mai sigură acțiune este să cobori din pat și să te poziționezi pe dușumea, lipindu-te cu spatele de saltea, pe o parte. Acolo se formează ceea ce se numește ‘triunghiul vieții’, o zonă care poate să-ți salveze viața în cazul prăbușirii planșeului sau tavanului”, a explicat Mărmureanu.
El subliniază că acest principiu a fost testat în SUA și s-a dovedit eficient în salvarea vieților. Totodată, seismologul avertizează să nu se utilizeze scările pentru evacuare în timpul unui cutremur, deoarece acestea pot deveni extrem de instabile.
Referindu-se la evenimentele trecute, Mărmureanu a menționat și cazul regretatului actor Toma Caragiu, care și-a pierdut viața în cutremurul din 1977. „Dacă rămânea în apartament, ar fi trăit. În acel spațiu, sticlele și paharele nici măcar nu s-au răsturnat de pe masă”, a adăugat specialistul.
De asemenea, el a remarcat că seismul din 1977 a fost unul atipic, având în vedere că un cutremur major ar trebui să apară la intervale de aproximativ 100 de ani. Totuși, marele cutremur din 1940 nu și-a „făcut toată treaba”, conform declarațiilor sale.
Aceste informații, oferite de Gheorghe Mărmureanu pentru publicația Impact, vin ca un memento despre importanța pregătirii și a respectării regulilor de siguranță în cazul unui cutremur.