Cutremur în România.Iata Unde s-a resimțit seismul și ce magnitudine a avut

Cutremur de 3,1 în zona Vrancea-Buzău, 9 decembrie 2024

Luni seară, pe 9 decembrie 2024, un cutremur cu magnitudinea de 3,1 a fost înregistrat în zona seismică Vrancea-Buzău, conform datelor furnizate de Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP). Seismul s-a produs la ora 21:37, la o adâncime de 140 km, și a fost resimțit slab în localitățile din apropiere. Evenimentul nu a provocat pagube materiale, fiind considerat o activitate normală pentru această regiune cu frecvență ridicată de cutremure de adâncime.

Localizarea cutremurului

Cutremurul a avut loc la următoarele distanțe aproximative:

  • 53 km nord-vest de Buzău,
  • 54 km vest de Focșani,
  • 64 km sud-est de Sfântu-Gheorghe,
  • 70 km est de Brașov,
  • 79 km nord-est de Ploiești.

Aceste date subliniază activitatea seismică constantă a zonei Vrancea, recunoscută pentru cutremurele frecvente, majoritatea produse la adâncimi mari.

Gheorghe Mărmureanu despre riscul unui cutremur major

Seismologul Gheorghe Mărmureanu a declarat că, deși activitatea seismică din Vrancea este constantă, un cutremur devastator nu este anticipat în viitorul apropiat. Conform analizelor sale, un eveniment similar cu cel din 4 martie 1977 (magnitudine 7,4), care a cauzat peste 1.500 de victime, nu ar trebui să aibă loc înainte de anul 2040.

„Vrancea are particularități unice. Au existat cutremure puternice în trecut, cel mai mare fiind în 1800, la o adâncime mare, resimțit de la Moscova până la Cairo. Energia a fost consumată, iar activitatea actuală se manifestă la adâncimi diferite. Părerea mea este că un cutremur catastrofal nu poate fi așteptat înainte de 2040”, a explicat Mărmureanu la România TV.

Zone vulnerabile în București

În cazul unui cutremur major, unele zone din București sunt mai expuse riscurilor:

  • Cartierul Pantelimon,
  • Zona dintre Piața Romană și Piața Unirii.

Aceste regiuni sunt vulnerabile din cauza construcțiilor vechi și densității mari de blocuri înalte. În schimb, cartiere precum Militari, Drumul Taberei și Dristor sunt considerate mai sigure, datorită structurii mai solide a clădirilor și numărului redus de clădiri înalte.

Recomandări pentru siguranța populației

Deși un cutremur major nu este așteptat în următorii ani, autoritățile subliniază importanța măsurilor de precauție. Populația este încurajată să fie pregătită și să cunoască pașii necesari în caz de cutremur:

  • Adăpostiți-vă sub o masă solidă sau lângă un perete de rezistență.
  • Evitați ferestrele și obiectele care pot cădea.
  • Pregătiți un kit de urgență care să includă apă, alimente neperisabile, lanternă, baterii și medicamente de bază.

Activitatea seismică din zona Vrancea rămâne în limite normale, dar vigilența și pregătirea rămân esențiale pentru protejarea vieții și a bunurilor.

Disclaimer: Site-ul nostru este neutru din punct de vedere politic și nu susține niciun partid sau ideologie politică.