Dezamăgire mare pentru Simona Halep. Vezi mai jos Anunțul făcut personal de șefa ITIA: Nu e corect

Decizie pentru Simona Halep. Karen Moorhouse, CEO-ul Agenției Internaționale pentru Integritatea Tenisului (ITIA), a explicat diferențele dintre cazul de dopaj al româncei, cel al italianului Jannik Sinner și cel al polonezei Iga Swiatek. Karen Moorhouse a declarat că Jannik Sinner ar putea primi o suspendare semnificativă din tenis, de cel puțin un an, în cazul în care apelul său în procesul de dopaj va fi respins. Totodată, oficialul a oferit detalii despre diferențele esențiale dintre cazurile Simonei Halep, al lui Iga Swiatek și al lui Jannik Sinner, subliniind particularitățile fiecărei situații și modul în care acestea sunt analizate conform regulamentelor anti-doping.

Agenția Mondială Antidoping (WADA) a depus un apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) în cazul de dopaj al lui Jannik Sinner, iar Karen Moorhouse, CEO-ul ITIA, a explicat care ar putea fi consecințele dacă jucătorul italian va pierde acest apel. Jannik Sinner fusese inițial exonerat de ITIA, după ce un steroid anabolizant fusese detectat în organismul său, însă apelul WADA ar putea schimba complet decizia și cursul cazului de dopaj al actualului lider ATP. Conform informațiilor disponibile, Sinner a picat două teste antidoping în luna martie a anului trecut. În apărarea sa, jucătorul a susținut că substanța interzisă a ajuns în organismul său accidental, prin intermediul unui membru al echipei sale. Acest membru al staff-ului ar fi folosit o cremă care conținea respectiva substanță pentru a trata o tăietură, ceea ce ar fi dus la contaminarea neintenționată a sportivului și la rezultatele pozitive ale testelor antidoping.

CEO-ul ITIA a declarat că nu poate fi vorba despre o contaminare accidentală în cazul lui Jannik Sinner, deoarece ambalajul produsului utilizat confirmă în mod clar prezența substanței clostebol, steroidul care a stat la baza celor două teste antidoping pozitive ale jucătorului italian. „Dacă ești depistat pozitiv pentru o substanță interzisă, punctul de plecare pentru o posibilă sancțiune este de patru ani. Dacă puteți demonstra că nu a fost intenționat, pedeapsa se reduce la doi ani. Apoi, dacă puteți dovedi că nu a existat nicio vină, nu există nicio sancțiune. În plus, o decizie de „fără vină sau neglijență semnificativă” ar putea fi cuprinsă între o mustrare și doi ani. Acest lucru se aplică tuturor cazurilor legate de o substanță contaminată. Sunt aceleași reguli și aceleași procese pentru fiecare jucător. Toate cazurile sunt diferite și fiecare caz se bazează pe fapte individuale. Cazurile pot fi, de asemenea, destul de complexe, astfel încât nu este corect să ne uităm la două titluri și să facem comparații, deoarece detaliile sunt întotdeauna partea cheie”, a explicat Karen Moorhouse într-un interviu pentru Tennis365.com.

Șefa ITIA a explicat că, în cazul Simonei Halep, contaminarea nu a provenit dintr-un medicament, ci dintr-un supliment de colagen, iar nivelul de culpabilitate al sportivei s-a dovedit a fi mai ridicat. Cât despre cazul lui Jannik Sinner, spune Karen Moorhouse, testul pozitiv nu a fost cauzat de un produs contaminat, ceea ce reprezintă o diferență importantă față de situațiile lui Swiatek și Halep, în cazul cărora contaminarea a fost un factor. „Contaminarea Simonei Halep nu a fost un medicament. A fost un supliment de colagen, iar nivelul ei de vină s-a dovedit a fi mai ridicat. Complicația în cazul Sinner este că testul pozitiv nu a fost rezultatul unui produs contaminat. Aceasta este diferența dintre Swiatek și Halep. Aici nu există nicio contaminare. Produsul pe care omul din echipa lui Jannik l-a folosit pe degetul său nu a fost contaminat. Este exact ceea ce scria că ar conține produsul pe ambalaj. Și astfel, pentru că nu este un produs contaminat, intervalul pentru o sancțiune este de la un an la doi ani”, a explicat ea.

Karen Moorhouse a făcut, ulterior, o paralelă între cazul Simonei Halep și cel al polonezei Iga Swiatek. „Să le luăm pe Swiatek și Halep. Tribunalul CAS a constatat că suplimentul ei (n.r. al Simonei) a fost contaminat. Deci, doar în legătură cu această constatare, au spus nouă luni (n.r. de suspendare). În legătură cu Swiatek, produsul contaminat a fost un medicament. Deci, nu a fost nerezonabil pentru un jucător să presupună că un medicament reglementat ar conține ceea ce se spune pe ingrediente. Prin urmare, nivelul de culpă pe care îl putea accepta era la cel mai scăzut nivel: nu ar fi fost prea multe de făcut într-un mod rezonabil pentru a reduce riscul ca acel produs să fie contaminat”, a explicat Karen aceasta.

CEO-ul ITIA a mai spus că, în situația în care Jannik Sinner va pierde apelul formulat de WADA, cea mai mică sancțiune pe care o poate primi este o suspendare de cel puțin un an. În acest scenariu, jucătorul italian nu va putea participa la nicio competiție oficială, iar numele său va fi eliminat din clasamentul ATP, ceea ce înseamnă că revenirea sa în circuit va trebui să înceapă de la zero. Data exactă la care apelul formulat de WADA va fi analizat nu este încă cunoscută, însă s-a confirmat că acesta nu va fi inclus în primul set de apeluri programate de Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) pentru luna februarie.

Disclaimer: Site-ul nostru este neutru din punct de vedere politic și nu susține niciun partid sau ideologie politică.