Lipsa vitaminei B12 creste riscul de Alzheimer, scleroza multipla, depresie, anxietate, tulburari de invatare si dezvoltare la copii. Cum o recunosti si ce trebuie sa faci

Ce au în comun toate aceste afectiuni: Alzheimer, scleroza multipla, depresia, anxietatea, tulburari de învatare si dezvoltare la copii, tulburari din spectrul autismului, boli autoimune si probleme imunitare, cancer, infertilitate? Raspunsul poate fi legat de un important deficit de vitamina B12.

Vitamina B12 (cobalamina) este un nutrient esential dintre cei opt din complexul de vitamine hidrosolubile B, ce lucreaza împreuna cu acidul folic în sinteza ADN-ului si a celulelor rosii din sange.

De asemenea, are un rol important în producerea tecii de mielina din jurul nervilor, pentru facilitarea conducerii impulsurilor nervoase. La fel ca cele mai multe vitamine, B12 nu poate fi produsa de catre organism, trebuind sa fie obtinuta din alimente sau suplimente.
Alimente bogate in vitamina B12

Intrucat vitamina B12 se gaseste cel mai adesea in carne si produse de origine animala, unele persoane pot apela la suplimentele alimentare pentru a isi lua necesarul de nutrienti de care intregul organism are nevoie.

Iata ce alimente putem alege sa consumam pentru a obtine vitamina B12, daca alegem sa consumam cat mai putina carne, scrie prevention.com.

Cerealele

Incepeti ziua cu o portie sanatoasa de cereale cu continut scazut de zahar. Verificati eticheta produselor pentru a va asigura ca obineti cel putin 2,4 migrograme de vitamina B12 dintr-o singura portie, recomanda nutritionistii.

Laptele de vaca

Pentru unele persoane lactoza poate afecta sistemul digestiv, insa pentru cei ce pot tolera laptele este indicat sa nu il excluda din dieta, datorita substantelor nutritive precum proteine, calciu, fosfor, potasiu si vitamina B12.

Numai o cana de lapte contine 1,2 micrograme de vitamina B12, iar doua cani pot satisface doza recomandata consumului zilnic.

Ouale

Un singur ou ne aduce un plus de proteine, dar si 0,6 migrograme de vitamina B12. Aceasta se regaseste in special in galbenus, asa incat este recomandat sa nu separati contintul acestuia. Pentru a beneficia de nutrientii necesari organismului, nutritionistii recomanda sa consuma ouale fierte.

Iaurtul grecesc

Ca si laptele, iaurtul grecesc contine o cantitate mare de proteine, dar si de vitamina B12, aproximativ 1,3 micrograme la o portie. Pe cat posibil, evitati sa consumati iaurturile in a caror compozitie intra indulcitori, iar pentru un plus de gust puteti sa adaugati fructe proaspete sau confiate.

Ciupercile Shiitake

Anumite tipuri de ciuperci, precum sunt ciupercile dehidratate shiitake, sunt o sursa semnificativa de vitamina B12. Desi ar trebui sa consumam multe ciuperci pentru a beneficia de necesarul de vitamina B12 pentru organism, putem sa le adaugam in dieta impreuna cu alte alimente ce reprezinta o sursa bogata in acest nutrient.

Disclaimer: Site-ul nostru este neutru din punct de vedere politic și nu susține niciun partid sau ideologie politică.