Pensia de urmaș este, după cum sugerează denumirea, o sumă de bani pe care o persoană, soț/soție supraviețuitor/are sau copil, o primește după decesul unei persoane.
De această pensie beneficiază soțul rămas în viață, pe durata întregii vieți, precum și copiii minori sau care își continuă studiile, însă până la cel mult 26 de ani.
Astăzi ne vom axa pe pensia de urmaș acordată soțului supraviețuitor. Este important de știut că, în primul rând, soțul supraviețuitor poate primi acești bani doar după împlinirea vârstei standard de pensionare. În cazul femeilor este 63 de ani, iar în cazul bărbaților 65 de ani, arată PlayTech.
După câți ani de căsnicie se acordă pensie de urmaș
Pe lângă vârstă, un alt criteriu este reprezentat de durata căsniciei. Dacă cei doi au fost căsătoriți sub 10 ani, nu se primește pensie de urmaș. Durata căsătoriei pentru a beneficia de pensia de urmaș este de 15 ani.
Dacă respectivul cuplu a fost căsătorit între 10 și 15 ani, pensia este mai mică. Ca și exemplu, dacă durata căsătoriei a fost mai mică de 15 ani, dar de cel puțin 10 ani, pensia de urmaș se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, adică 6% pentru fiecare an.
Există cazuri în care pensia de urmaș poate fi oferită și dacă durata căsătoriei a fost de cel puțin 1 an, pe perioada în care soțul este invalid de gradul I sau II, indiferent de vârstă.
De asemenea, se mai oferă dacă decesul soţului susţinător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale şi dacă nu realizează venituri lunare din activităţi dependente.
Documentele necesare pentru a obține pensie de urmaș
Potrivit Casei de Pensii, documentele necesare pentru pensia de urmaș sunt:
- cerere pentru înscrierea la pensie de urmaş (anexa nr. 8 la norme);
- actele de stare civilă ale urmaşilor şi reprezentantului legal, după caz, original şi copie;
- decizia medicală asupra capacităţii de muncă (original), după caz;
- decizia de pensie/talonul de plată a pensiei, pentru cazurile în care susţinătorul decedat avea calitatea de pensionar (copie);
- adeverinţa de studii (elev sau student), în cazul urmaşilor copii în vârstă de peste 16 ani, în original;
- actul doveditor al cauzei decesului, cu excepţia situaţiilor în care susţinătorul decedat avea calitatea de pensionar (copie);
- copie FIAM, pentru decesul cauzat de accident de muncă;
- copie BP2 şi copie certificat medical constatator al decesului, pentru decesul cauzat de boală profesională.
- declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că urmaşul nu a fost condamnat prin sentinţă rămasă definitivă pentru infracţiunea de omor sau tentativă de omor comisă asupra susţinătorului.