Pensii 2024. Vestea începutului de an vine de la Casa de Pensii: „Vor avea creșteri spectaculoase! De peste 80%!”

Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a anunțat care sunt românii care vor primi mai mulți bani la pensie după recalculare.

Pensii 2024. Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a anunțat care sunt românii care vor primi mai mulți bani la pensie după recalculare.

Potrivit șefului Casei Naționale de Pensii, în luna septembrie, oamenii își vor primi deja pensiile recalculate. ”Anul acesta 2024 vor fi doua creșteri ale pensiilor. Prima deja s-a făcut. Suntem în plin proces de achitare și, începând cu 1 septembrie, tuturor celor aproximativ 5 milioane de pensionari li se vor recalcula pensiile astfel încât, în septembrie, oamenii să primească aceste taloane deja recalculate, cu noile pensii, conform noii formule de calcul prevazute în legea 360”, a precizat șeful Casei Naționale de Pensii, potrivit România TV.

”Noi ne propunem ca aceste norme de aplicare a legii 360 sa fie deja publicate în Monitorul oficial în luna ianuarie. Conform legii, avem 90 de zile la dispoziție pentru a elabora aceste norme, dar noi vrem să scurtăm acest timp pentru a ne rămâne timp după aceea pentru a realiza programul informatic, să cuprindem noua formulă de calcul care este complet diferită față de actuala formula de calcul. (…)

Eu urmăresc situația procesului. Suntem trecuți de 95%, mai avem puțin și finalizăm, când avem aplicația, dosarele să fie în format electronic de ultimă generație.

Totul să fie gata, în septembrie, oamenii să primească măririle, o sa fie creșteri spectaculoase de peste 80% pentru cine a cotizat mai mult”, a mai spus Baciu.

Pensii 2024. Printre principalele reglementări din noua lege a pensiilor

– introducerea unei noi formule de calcul, bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar potrivit principiului contributivităţii;

– stabilirea vârstei standard de pensionare la 65 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați;

– stagiul minim este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare contributiv de 35 de ani;

– reducerea vârstelor standard de pensionare pentru persoanelor care au realizat stagiu de cotizare contributiv în condiții de muncă speciale și deosebite, în condiții de handicap sau au depășit stagiul complet de cotizare;

– stagiul de cotizare mai mare de 25 de ani va fi răsplătit cu puncte suplimentare pentru vechime;

– normalizarea condițiilor speciale și deosebite de muncă până în anul 2035;

– acordarea unor beneficii pentru mame, care se pot pensiona mai devreme cu câte şase luni pentru fiecare copil pe care l-au născut şi crescut, până la vârsta de 16 ani, în limita unei reduceri maxime de trei ani şi şase luni;

– luarea în calcul la stabilirea pensiei a sporurilor nepermanente pentru care s-au plătit contribuții.

Noua lege a pensiilor vine cu o formulă nouă de calcul
Calculul pensiei = VPR x Numărul total de puncte

VPR (valoarea punctului de referință) va fi de 81 de lei.

Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.

Punctele de necontributivitate: anii din armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).

Punctele de contributivitate: anii în care ai contribuit la sistemul de pensii. Un punct pentru fiecare an.

Schimbări în sistemul de pensii în 2024. Vârsta de pensionare se reduce pentru această categorie de români

În anul 2024, reformele privind pensiile aduc cu sine un avantaj semnificativ pentru viitoarele pensionare, inclusiv pentru cele care au avut doar un singur copil.

Mamele vor beneficia de o reducere a vârstei de pensionare în 2024

Conform prevederilor Articolului 51 din Legea 360/2023, femeile care au acumulat stagiul complet de cotizare contributivă și au fost responsabile de creșterea copiilor până la vârsta de 16 ani sunt eligibile pentru reducerea vârstei standard de pensionare.

De exemplu, o femeie care a născut sau a avut în îngrijire un singur copil, va beneficia de o reducere a vârste de pensionare de șase luni, în timp ce o femeie care a dat naștere sau a avut în îngrijire trei copii, va beneficia de o reducere a vârstei de pensionare de un an și șase luni.

„Reducerea vârstei de pensionare specificată în alin. (1) se aplică și în cazul în care numărul de copii include și copii adoptați și crescuți pe o perioadă de cel puțin 13 ani .”, se arată în articolul de lege.

Cu scopul de a preveni orice formă de discriminare între femeile care au dat naștere și cele care au ales să adopte, legislația prevede că acele beneficii de reducere a vârstei standard de pensionare sunt extinse și în situația copiilor adoptați și crescuți de către beneficiare pentru o perioadă minimă de 13 ani.

Când ajung pensiile crescute la beneficiari și când va avea loc următoarea majorare

Legislația cu numărul 127/2019 referitoare la sistemul public de pensii, care nu va fi pusă în aplicare, cuprindea un mecanism distinct de diminuare a vârstei standard de pensionare.

Conform acestuia, femeile care îndeplineau stagiul minim de cotizare și aveau cel puțin 3 copii, pe care le-au crescut până la vârsta de 16 ani, aveau posibilitatea să solicite o reducere de 6 ani a vârstei de pensionare.

În plus, aceasta includea și o scădere adițională a vârstei standard de pensionare pentru mamele care aveau cel puțin patru copii. „Mamele eroine” puteau accesa pensia anticipată cu un an suplimentar pentru fiecare copil după al patrulea. Aceste dispoziții, care nu vor fi implementate în prezent, furnizau în mod evident beneficii semnificative pentru femeile care au avut grijă de un număr mai mare de copii.

Fiecare problemă de sănătate cu care vă confruntați necesită analiza unui medic specialist, articolele au doar scopul de a informa, inainte de a urma un tratament consultati mai intai medicul specialist .

Disclaimer: Site-ul nostru este neutru din punct de vedere politic și nu susține niciun partid sau ideologie politică.