Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) anunță veniturile nepermanente incluse în procesul de recalculare a pensiilor
Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a făcut publică lista veniturilor nepermanente care sunt luate în considerare în cadrul procesului de „mică recalculare” a pensiilor.
Creșterea pensiilor pentru milioane de pensionari
Începând cu 1 septembrie, recalcularea pensiilor a adus beneficii pentru aproximativ 4 milioane de pensionari, majoritatea înregistrând o creștere de 500 de lei. Astfel, pensiile au crescut, în medie, de la 2.200 de lei la peste 2.700 de lei. Tot din această dată a demarat și procesul de „mică recalculare”.
Pensionarii care au realizat venituri nepermanente pot depune adeverințe doveditoare la Casa de Pensii, însă această facilitate este valabilă doar pentru cei pensionați înainte de anul 2001. Persoanele eligibile vor beneficia de recalcularea pensiilor până la data de 1 martie 2025.
Conform Casei de Pensii, „noua Lege a Pensiilor asigură valorificarea veniturilor contributive care anterior nu erau incluse în calculul pensiei, cum ar fi sporurile nepermanente, primele, al treisprezecelea salariu, orele suplimentare sau alte forme de retribuire, toate acestea fiind prevăzute în HG nr. 181/2024”.
Veniturile nepermanente incluse în recalculare
Lista publicată de CNPP include următoarele venituri nepermanente:
- Al treisprezecelea salariu;
- Plățile pentru orele suplimentare, efectuate în afara programului normal de lucru;
- Premii și recompense, inclusiv cele anuale pentru realizări deosebite;
- Sporuri pentru activități educaționale speciale, cum ar fi perfecționarea cadrelor didactice sau îndrumarea practicii psihopedagogice;
- Indemnizații pentru muncă nenormată și alte sporuri fără caracter permanent, pentru care s-a plătit contribuția de asigurări sociale;
- Forme de retribuire la bucata, în regie sau pe bază de cote procentuale.
Costurile asociate recalculării
Pentru procesul de recalculare, pensionarii trebuie să suporte următoarele tarife administrative:
- 101 lei – soluționarea cererilor;
- 81 lei/an – întocmirea unui certificat de venituri;
- 45 lei/an – întocmirea unui certificat pentru grupa de muncă;
- 27 lei/an – eliberarea unui certificat de venituri;
- 14 lei/an – eliberarea unui certificat pentru grupa de muncă;
- 5 lei/copie – eliberarea de copii.
Majorarea pensiilor din 2025
Noua lege prevede că, începând cu 1 ianuarie 2025, pensiile vor crește în funcție de rata inflației, la care se adaugă jumătate din creșterea reală a salariului mediu brut.
În prezent, valoarea punctului de referință este de 81 lei, iar de la 1 ianuarie 2025, acesta va fi ajustat cu rata inflației din 2023, estimată la 10,4%, și jumătate din creșterea reală a salariului mediu brut, de aproximativ 2%. În total, creșterea pensiilor va fi de aproximativ 12,5%.
Această recalculare și viitoarele ajustări demonstrează un angajament constant de a oferi pensionarilor beneficii mai echitabile și adaptate noilor realități economice.