Pericolul din spatele cuvintelor. De ce vorbitorii în exces pot fi dăunători

Adesea întâlnim oameni care nu se pot opri din vorbit. Indiferent dacă încerci să te concentrezi la treabă, ei vor continua să vorbească fără a observa că nu ești atent.

Acest comportament este cunoscut sub numele de “logoree”, sau diaree verbală.

Logoreea este la fel de dăunătoare ca și cea fizică, epuizând persoana și aducându-i oboseală. Contrar opiniei că anxietatea declanșează acest exces de vorbire, vorbitul excesiv poate intensifica anxietatea și poate duce chiar la nevroză.

Logoreea face ca o persoană să devină neplăcută și enervantă, izolându-i pe ceilalți. Oamenii încep să o evite, dar vorbitorul simte nevoia insațiabilă de a continua să vorbească.

Persoanele cu logoree pot răni alții fără să-și dea seama, dezvăluind secrete, denigrând sau intrând în viața privată a altora. Acest comportament îi afectează și pe cei care ascultă.

Pe lângă epuizare, persoana devine mai puțin inteligentă, neglijând gândirea și planificarea în favoarea vorbirii continue.

Interacțiunea cu o persoană cu logoree te lasă obosit și murdar, iar acest comportament poate fi văzut ca un fel de vampirism emoțional, deoarece încearcă să-și hrănească ego-ul cu energia altora.

Este important să faci pauze, să-ți organizezi gândurile și să decizi cu atenție ce vrei să spui pentru a economisi energie și a menține relațiile. Cu toate acestea, sfaturile sunt adesea ineficiente pentru cei cu logoree.

Dacă te recunoști ca fiind prea vorbăreț, ar fi bine să cauți ajutor specializat.

În cazul celor care suferă de diaree verbală, distanțarea poate fi o alegere înțeleaptă, beneficiind atât tine, cât și pe ei, permițându-le să economisească energie, precum și celor care trebuie să-i asculte

Disclaimer: Site-ul nostru este neutru din punct de vedere politic și nu susține niciun partid sau ideologie politică.