Președintele Klaus Iohannis, primele declarații oficiale după ce CCR a anulat turul I al alegerilor prezidențiale 2024.

Klaus Iohannis explică decizia CCR și detaliază neregulile din campania lui Călin Georgescu

Vineri, 6 decembrie 2024, Curtea Constituțională a României (CCR) a anulat oficial primul tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie, o decizie fără precedent în istoria democratică a țării. Președintele Klaus Iohannis a susținut, la ora 19.00, un discurs la Palatul Cotroceni, în care a oferit detalii despre contextul acestei hotărâri și despre neregulile descoperite în campania electorală a candidatului independent Călin Georgescu.

În cadrul declarației oficiale, președintele Iohannis a explicat cum au fost identificate și confirmate neregulile. Acestea au fost semnalate inițial de Serviciile de Informații, iar investigațiile au fost aprofundate în cadrul unei ședințe CSAT, unde au fost analizate patru rapoarte ale SRI, SIE și MAI.

„Decizia CCR este obligatorie pentru toată lumea, iar noi trebuie să ne conformăm. Este o situație nemaiîntâlnită și e bine să ne amintim cum am ajuns aici. În urma unor semnale primite de la servicii, s-a constatat că un candidat a beneficiat de promovare ilegală, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică, contrar legii electorale. Deși a declarat buget zero, campania sa a fost una sofisticată, sprijinită de un stat străin cu interese contrare României,” a afirmat președintele.

Declasificarea rapoartelor a permis publicului să vadă detaliile acestor încălcări, iar decizia CCR de a anula procedura electorală a venit după mai multe contestații.

Președintele respinge posibilitatea de a deveni prim-ministru

Klaus Iohannis a clarificat că nu intenționează să ocupe poziția de prim-ministru după încheierea mandatului său prezidențial. În schimb, el a subliniat angajamentul său de a finaliza actualul mandat în conformitate cu responsabilitățile constituționale.

„Nu voi fi premier al României, nu doresc decât să duc acest mandat la bun sfârșit. Mă voi implica, ca și până acum, pentru România, pentru români, pentru o țară democrată, liberă, modernă, sigură și europeană,” a declarat președintele.

Stabilitatea României asigurată

În același discurs, Iohannis a transmis partenerilor din UE și NATO că România rămâne un stat sigur și stabil, indiferent de provocările interne. El a reiterat că va desemna noul premier după alegerile parlamentare din 1 decembrie, iar viitorul guvern va stabili calendarul pentru reluarea celor două tururi ale alegerilor prezidențiale.

„România este o țară stabilă, sigură și solidă. Acest mesaj este pentru economie, pentru investitori, pentru piețele financiare, pentru partenerii noștri din UE și NATO. România nu este în dificultate,” a subliniat șeful statului.

Ce urmează

Președintele a detaliat etapele următoare, inclusiv validarea noilor mandate parlamentare, formarea guvernului și stabilirea noilor date pentru alegerile prezidențiale. Până la alegerea unui nou președinte, Klaus Iohannis își va continua mandatul.

„Eu rămân în mandat până când va fi ales un nou președinte al României. Când acesta va depune jurământul, îmi voi încheia misiunea,” a concluzionat Iohannis, mulțumindu-le românilor pentru încrederea acordată și reafirmând angajamentul său pentru o Românie puternică, democratică și stabilă.

Mesaj de neutralitate politică

Dorim să vă informăm că platforma noastră este neutră din punct de vedere politic și nu sprijină niciun partid sau ideologie politică. Toate știrile și informațiile publicate sunt preluate din surse externe, având ca scop doar informarea publicului. Ne angajăm să menținem o perspectivă obiectivă și echilibrată în tot conținutul pe care îl distribuim. Vă mulțumim pentru încredere!

Disclaimer: Site-ul nostru este neutru din punct de vedere politic și nu susține niciun partid sau ideologie politică.