Aceasta ciorba cred ca este preferata a peste 70% din populatia tarii. Noi am cautat sa va oferim cea mai buna si potrivita reteta pentru acest fel de mancare.
Aceasta reteta de ciorba de fasole este de post dar nu numai si este primita de la o maicuta de la Manastirea Prislop si se prepara extrem de simplu si de gust nu mai vorbim… Acestea fiind spuse, sa trecem la treaba:
Ingredientele pentru ca aceasta reteta sa iasa fix ca cea pe care am gustat-o noi la Manastire sunt – Ingrediente: 600 g fasole boabe uscata, 3 cepe, 2 morcovi, 2-3 ardei
(in functie de marimea acestora), 6-7 rosii mici (rosii cherry), 1/1,5 linguri de pasta de tomate, o jumatate de telina mica, 70 ml ulei, patrunjel proaspat, sare si piper dupa gustul fiecaruia.
Mod de preparare: Prepararea este destul de simpla pentru gospodinele noastre care ne citesc articolele: Fasolea boabe (aleasa) se pune la inmuiat de seara, in apa.
Se pune la fiert cu apa rece (3.5 litri), dupa 10-12 minute de la fierbere se inlocuieste cu alta apa curata. Procedura se repeta de doua ori.
Legumele se spala si se curata apoi le taiem cubulete, fara rosii (acestea se decojesc pentru un viitor pas).
Separat intr-o oala se adauga uleiul la incins, se adauga legumele si se lasa cateva minute sa calit pana isi schimba putin culoarea.
Se adauga pasta de tomate, rosiile decojite si supa de fasole, circa cinci, sase polonice, apoi se lasa sa fiarba la foc mic circa 12-15 minute.
Dupa acest timp se adauga peste legume si fasolea fiarta. Se lasa sa mai dea cateva clocote, se adauga sare si piper, dupa gustul fiecaruia, dupa care se ia de pe foc si se adauga patrunjel taiat marunt.
Se mai lasa cateva minute pentru ca patrunjelul sa isi imprastie aroma dupa care o puteti servi. Se serveste calduta. Pofta buna!
BONUS:
Ciorba de fasole este un fel de mâncare tradițional și sățios, perfect pentru zilele reci. Există multe variații ale acestei rețete, dar voi prezenta o versiune simplă și gustoasă, care poate fi adaptată după preferințe.
Ingrediente:
500g fasole albă (uscată sau prefiartă)
2 morcovi
1 pătrunjel (rădăcină)
1 țelină mică
2 cepe
3-4 căței de usturoi
200g afumătură (cârnați, costiță, sau slănină), opțional
1-2 linguri pastă de tomate
1 foaie de dafin
Sare și piper după gust
1 legătură de leuștean sau pătrunjel proaspăt, pentru servire
1-2 linguri ulei sau untură
Instrucțiuni:
- Pregătirea fasolei:
- Dacă folosești fasole uscată, las-o la înmuiat peste noapte în apă rece. A doua zi, schimbă apa și fierbe fasolea până începe să se înmoaie. Scurge-o.
- Dacă folosești fasole prefiartă, doar scurge-o de lichidul din conservă.
- Prepararea legumelor:
- Curăță și toacă morcovii, pătrunjelul, țelina, și ceapa. Mărunțește usturoiul.
- Într-o oală mare, călește ceapa și usturoiul în ulei sau untură până devin translucide. Adaugă morcovii, pătrunjelul, și țelina. Sotează câteva minute.
- Adăugarea fasolei și a afumăturii:
- Adaugă fasolea în oală. Dacă folosești afumătură, adaugă-o acum, tăiată în bucăți potrivite.
- Toarnă apă cât să acopere cu 2-3 degete peste nivelul ingredientelor. Adaugă foaia de dafin.
- Gătirea ciorbei:
- Lasă ciorba să fiarbă la foc mic-mediu până când fasolea și legumele sunt bine fierte. Dacă este necesar, adaugă mai multă apă pe parcurs.
- Adaugă pasta de tomate, sare și piper după gust. Amestecă bine și lasă să dea în câteva clocote.
- Finalizarea:
- Îndepărtează foaia de dafin și ajustează de sare și piper, dacă este necesar.
- Opțional, pentru a obține o consistență mai cremoasă, poți pasa o parte din fasole și legume cu un blender vertical sau prin sită și reintroduce în oală.