România a pierdut o legendă. Toată țara îl plânge pe marele actor și regizor. A fost stea pe scenă și în filme

Regizorul Sergiu Nicolaescu, considerat unul dintre cei mai importanți cineaști români, a lăsat în urma sa o operă cinematografică impresionantă, dar și controverse legate de viziunea sa asupra istoriei. A decedat pe 3 ianuarie 2013, lăsând un gol în cinematografia națională. Astăzi se împlinesc 12 ani de la dispariția sa. Sergiu Nicolaescu s-a născut pe 13 aprilie 1930, în Târgu Jiu. De-a lungul unei cariere ce s-a întins pe mai multe decenii, Nicolaescu a devenit o figură centrală în cinematografia românească, realizând peste 60 de filme. Deși a fost criticat pentru modul în care a reinterpretat anumite momente istorice, el a reușit să aducă în fața publicului producții de succes, care au captivat milioane de spectatori.

La finalul liceului, în 1948, Sergiu Nicolaescu a fost acceptat la trei facultăți: Belle Arte, Politehnică și Școala de Ofițeri de Marină. A ales Politehnica, unde a absolvit în 1952, devenind inginer. După absolvire, a început să lucreze la Studioul „Al. Sahia”, unde, deși provenea dintr-un alt domeniu, și-a găsit drumul către cinematografie. Inițial, regizorul a lucrat în calitate de inginer, dar carierea sa în film a început cu scurtmetrajele. Primul său proiect de scurtmetraj, „Scoicile nu au vorbit niciodată”, l-a pus pe drumul cinematografic.

„Eram inginer, am intrat foarte de tânăr în cinematografie, la 24 de ani, ca inginer, (…) mi-a plăcut această nouă lume. Eu am pornit, de fapt, pe un alt gen, filme de artă, scurtmetraje fără dialoguri la studiourile ‘Sahia’, unul dintre ele a ajuns chiar şi la Cannes, şi după aceea, timp de zece ani, am văzut la Paris filmul, în perioada Crăciunului”, a spus Nicolaescu într-un interviu. Filmul „Memoria trandafirului” (1962), care a obținut Premiul de Excelență al Uniunii Tehnicienilor din cinematografia mondială, a fost un punct important în cariera sa timpurie.

Primul său lungmetraj, „Dacii” (1966), a fost un succes atât pe plan național, cât și internațional, fiind coproducție româno-franco-londoneză. Acesta a marcat debutul lui Nicolaescu în domeniul regiei de lungmetraje și i-a adus un loc important în cinematografia românească. În anii ’70, a aplicat tehnici cinematografice americane în producțiile sale de acțiune și suspans. Aceste filme au fost foarte apreciate de publicul larg, demonstrând talentul său în crearea unor povești captivante, pline de energie și adrenalină.

Sergiu Nicolaescu este considerat unul dintre cei mai proliferi regizori din cinematografia românească, cu o filmografie impresionantă ce include peste 50 de lungmetraje. De asemenea, el a fost nu doar regizor, dar și actor și scenarist, realizând producții de renume care au captivat publicul din România și din întreaga lume.

Unul dintre filmele care i-a consacrat cariera a fost Mihai Viteazul (1971), în care Amza Pellea l-a interpretat pe domnitorul Mihai Viteazul. Filmul a reunit o echipă de actori remarcabili ai cinematografiei românești, precum Ilarion Ciobanu, Florin Piersic, Mircea Albulescu, Olga Tudorache și Ion Besoiu. Această producție istorică a fost un adevărat succes, iar în ianuarie 2010, Mihai Viteazul a fost clasat pe locul al treilea în topul filmelor istorice de pe IMDb.

„Cu mâinile curate” (1972) a marcat debutul uneia dintre cele mai iubite serii de acțiune din cinematografia română – seria Comisarului. Un alt film notabil din această perioadă este „Nemuritorii” (1974), care urmărește peripețiile unui grup de ostași devotați domnitorului Mihai Viteazul. Coloana sonoră a fost semnată de celebra trupă Phoenix.

În 2009, Sergiu Nicolaescu a realizat filmul „Carol I”, concentrat pe ultimele luni din viața monarhului. Nicolaescu a fost și interpretul acestui rol important, pe care l-a mai jucat în 1977 în „Pentru patrie”.

În 1979, Nicolaescu a debutat în comedie cu „Nea Mărin Miliardar”, film care a fost vizionat de peste 14,6 milioane de spectatori.

Ultimul său film, „Ultimul corupt din România”, a avut premiera în februarie 2012, marcând finalul unei cariere impresionante.

Sergiu Nicolaescu a lăsat în urma sa o moștenire cinematografică semnificativă, fiind considerat unul dintre cei mai importanți regizori din istoria cinematografiei românești. A decedat pe 3 ianuarie 2013, la vârsta de 82 de ani, lăsând în urmă o operă cinematografică de necontestat și un gol imens în cultura română.

 

Disclaimer: Site-ul nostru este neutru din punct de vedere politic și nu susține niciun partid sau ideologie politică.