Pe 8 iunie 2025, creștinii ortodocși sărbătoresc Rusaliile, cunoscute și sub numele de Cincizecime sau Pogorârea Sfântului Duh, un Praznic Împărătesc ce are loc la 50 de zile după Paști.
Această sărbătoare este marcată în calendar cu cruce roșie, semnificând importanța ei religioasă. Cu această ocazie, se oficiază Sfânta Liturghie în toate bisericile ortodoxe, însoțită de rugăciuni speciale. De asemenea, este o zi de odihnă legală în România, urmată a doua zi de sărbătoarea Sfintei Treimi.
Semnificația Pogorârii Sfântului Duh
Pogorârea Sfântului Duh comemorează momentul în care Duhul Sfânt s-a coborât asupra apostolilor, oferindu-le darul de a propovădui Evanghelia în diferite limbi. Este considerată ziua în care s-a întemeiat, simbolic, Biserica creștină.
Lăcașuri de cult cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh”
Cu ocazia Rusaliilor, numeroase biserici și mănăstiri își sărbătoresc hramul. Printre acestea se numără:
-
Catedrala Pogorârea Sfântului Duh – Rădăuți
-
Biserica Pogorârea Sfântului Duh – Parcul Alexandru Ioan Cuza, București
-
Biserica Pogorârea Sfântului Duh – Zalău
-
Biserica Pogorârea Sfântului Duh – Vicovu de Jos, Suceava
-
Biserica Pogorârea Sfântului Duh – Julița, Arad
-
Biserica Pogorârea Sfântului Duh – Dușești
-
Biserica Spiritul Sfânt – Oradea
-
Biserica ortodoxă română din Viena, Austria: cu hramul „Sfântul Ștefan cel Mare, Sfântul Martin de Tours și Pogorârea Sfântului Duh”
Biserici de lemn cu același hram:
-
Lunca Mureșului
-
Târgu Frumos
-
Dângău Mic
-
Frata
-
Căzănești (Hunedoara)
Mănăstiri importante:
-
Horaița
-
Dragomirna
-
Pasărea
Obiceiuri de Rusalii
Credincioșii obișnuiesc să participe la slujbele religioase, să se roage pentru sănătate și pace, și să viziteze biserici sau mănăstiri cu hramul sărbătorii. În unele zone, se păstrează tradiții legate de sfințirea frunzelor de nuc sau stejar, considerate simboluri ale Duhului Sfânt.