S-a aflat ce a făcut Elena Udrea din închisoare. Statul n-o iartă

Elena Udrea, tranzacție de peste un milion de euro din închisoare

Elena Udrea, fost ministru și om politic, a realizat o tranzacție importantă din închisoare, cedând împreună cu fostul său soț, Dorin Cocoș, o parte dintr-o proprietate valoroasă. Este vorba despre Hotelul Grivița, o clădire cu semnificație istorică, situată în apropierea Gării de Nord. Imobilul a fost transferat către un om de afaceri, într-un context în care autoritățile române încercau să recupereze prejudicii din dosarele penale care îi vizează pe cei doi.

Hotelul Grivița, obiectul unei tranzacții controversate

Hotelul Grivița, administrat de compania Euro Hotels, deținută de Dorin Cocoș, a fost implicat într-o tranzacție semnată pe 21 august 2024. Elena Udrea deținea un sfert din această proprietate sub forma unui drept de cesiune, pentru imobilul situat pe Calea Griviței nr. 130. Transferul a avut loc chiar în timp ce Udrea se afla în detenție, după ce cererea sa de eliberare condiționată a fost respinsă de instanță.

Persoana care a preluat partea Elenei Udrea a inițiat proceduri de executare silită împotriva lui Dorin Cocoș pentru a obține controlul asupra unui alt sfert din imobil.

ANAF încearcă să anuleze tranzacția

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a demarat acțiuni legale pentru a bloca vânzarea imobilului și a anula contractul de cesiune de creanță semnat de Elena Udrea. Într-o cerere depusă la Judecătoria Sectorului 1, ANAF a argumentat că tranzacția este ilegală, deoarece imobilul era deja supus unei proceduri de valorificare prin licitație publică, inițiată de stat. Conform legii, orice acte de dispoziție ulterioare indisponibilizării bunurilor sunt considerate nule.

„Contractul de cesiune de creanță încheiat la data de 21.08.2024 este nul absolut, iar continuarea executării silite prejudiciază grav statul, care riscă să piardă drepturile asupra imobilului aflat deja în procedură de valorificare pentru recuperarea creanțelor publice,” se menționează în documentele depuse de ANAF.

Statul încearcă recuperarea prejudiciului din 2017

Imobilul, care include un teren intravilan de 687 mp și o clădire de cinci niveluri, a fost scos la licitație de mai multe ori începând din 2017, însă fără succes. ANAF a evaluat partea deținută de Elena Udrea la peste un milion de euro, stabilind un preț de pornire de 5,3 milioane lei (echivalentul a peste un milion de euro, plus TVA) pentru ultima licitație, organizată pe 29 august 2024. Această sumă reprezintă 75% din valoarea estimată de evaluator.

Impactul tranzacției asupra statului român

Transferul drepturilor asupra Hotelului Grivița ridică semne de întrebare cu privire la șansele statului de a recupera prejudiciile asociate dosarelor penale ale Elenei Udrea și ale fostului său soț. Deși autoritățile au încercat să valorifice imobilul, lipsa cumpărătorilor și litigiile legale au complicat procesul, iar această tranzacție riscă să afecteze semnificativ rezultatul final. Urmează ca instanțele să decidă asupra legalității cesiunii și a viitorului acestui bun de mare valoare.

Disclaimer: Site-ul nostru este neutru din punct de vedere politic și nu susține niciun partid sau ideologie politică.