„România, te-am iubit!”: Mărturia emoționantă a unei românce care renunță la cetățenie
O româncă stabilită de peste două decenii în străinătate prin căsătorie a transmis o scrisoare cutremurătoare, dezvăluind decizia dificilă de a renunța la cetățenia română. Fostă vecină a soților Georgescu într-un sat din Austria, femeia și-a împărtășit tristețea profundă, dezamăgirea și motivele care au condus-o spre acest gest simbolic.
„Am purtat pașaportul românesc ca pe o ie frumoasă și rară”
Românca mărturisește că, deși a întâmpinat numeroase dificultăți din cauza cetățeniei române, niciodată nu s-a gândit să renunțe la ea. „Mi-e rușine că am ajuns să fac demersuri pentru a renunța la cetățenia română, pe care am păstrat-o 22 de ani, de când am plecat din țară, și pe care am purtat-o prin lume cu mândrie, ca pe o ie frumoasă și rară”, scrie ea.
Aceasta își amintește momentele în care pașaportul românesc a fost o povară – controalele suplimentare în aeroporturi sau timpul pierdut pentru obținerea vizelor – dar și emoțiile pozitive trăite la graniță, când revenea în țară pentru a-și vizita familia.
„Am considerat că cetățenia mea este o moștenire, la fel ca limba română, și am dorit ca fetele mele, născute și crescute în altă țară, să o vorbească perfect,” a adăugat românca.
„România trece printr-o situație absurdă”
Femeia își exprimă șocul față de direcția actuală a țării, pe care o descrie ca fiind marcată de „absurd” și de „un neant naționalist-conspiraționist.”
„Tot ceea ce se întâmplă acum în țară, inclusiv voturile pentru un individ care îi păcălește pe oameni cu idei absurde, m-au adus în punctul de a crede că România nu mai are cale de întoarcere”, mărturisește ea.
„Îl cunosc pe acest individ”
Românca declară că îl cunoaște pe Călin Georgescu din perioada în care i-a fost vecin în Austria. Ea îl descrie drept o persoană de care atât ea, cât și ceilalți vecini, s-au îndepărtat rapid.
„Cum să deschizi ochii unei națiuni care se lasă păcălită de spiritul de turmă, de analfabetism și de prostie emoțională? Știe să mintă, să manipuleze, folosind religia și numele lui Iisus pentru a atrage masele. Mi-e milă de cei care se lasă duși de nas de un om care propovăduiește minciuni,” scrie ea.
„Mi-e milă, dar și rușine”
Scrisoarea continuă cu un ton amar, subliniind dezamăgirea față de mentalitatea colectivă:
„Mi-e milă de un popor din care încă fac parte, pentru că mereu ne-am tras singuri în jos. Mi-e milă de copiii mei, cărora le las o limbă română pe care mi-aș dori să o vorbească cu mândrie… Însă eu, personal, nu mai vreau să fiu identificată ca româncă.”
„România, te-am iubit!”
Femeia încheie scrisoarea cu un mesaj emoționant, exprimându-și dragostea pentru țară, dar și durerea profundă care a determinat-o să facă acest pas:
„România, te-am iubit! Mi-am dorit să te pot iubi mereu, dar acum simt că nu mai pot. Am decis să renunț la cetățenie pentru a nu mai trăi această rușine care mă macină.”
Această mărturie scoate în evidență o perspectivă tulburătoare despre impactul situației politice și sociale asupra celor care, deși departe de țară, au păstrat o legătură profundă cu identitatea românească.
Mesaj de neutralitate politică
Dorim să vă informăm că platforma noastră este neutră din punct de vedere politic și nu sprijină niciun partid sau ideologie politică. Toate știrile și informațiile publicate sunt preluate din surse externe, având ca scop doar informarea publicului. Ne angajăm să menținem o perspectivă obiectivă și echilibrată în tot conținutul pe care îl distribuim. Vă mulțumim pentru încredere!