Se schimba varsta de pensionare. Aceste femei se pot pensiona mai devreme

Noul mod de calcul al pensiilor va suferi modificari semnificative incepand cu data de 1 ianuarie 2024, conform angajamentului Guvernului in cadrul PNRR. Varianta finala a acestui proiect urmeaza sa fie publicata in curand pentru dezbatere publica.

Pana recent, Ministerul Muncii lucra la trei variante de modificare, insa surse apropiate grupului de lucru, citate de Protv, indica acum ca s-a pastrat o singura varianta, cea care a fost agreata si de catre Comisia Europeana.

In mod concret, autoritatile doresc sa introduca o noua formula de calcul, bazata pe vechimea in munca si sumele la care fiecare roman a contribuit sau va contribui la sistemul de pensii. Astfel, se urmareste eliminarea inechitatilor din sistemul public de pensii.

In acest sens, cu cat un angajat va lucra mai mult, cu atat va acumula un numar mai mare de puncte pana la finalul carierei, iar pensia sa va fi calculata in functie de numarul total de puncte acumulate, inmultit cu valoarea punctului de referinta, actualmente de 71 de lei.

Varsta de pensionare a femeilor scade cu 1 an daca au 2 copii
Sistemul actual
Conform legislatiei actuale, punctajul mediu anual al unui asigurat se stabileste prin impartirea numarului de puncte rezultat din suma punctajelor anuale ale asiguratului la numarul de ani corespunzator stagiului complet de cotizare.

Punctajul anual al asiguratului se calculeaza prin impartirea sumei punctajelor lunare realizate in anul calendaristic respectiv la 12.

Punctajul lunar se determina prin raportarea castigului salarial brut/soldei brute sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, la castigul salarial mediu brut din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica. De exemplu, INS a stabilit ca nivelul salariului mediu brut pentru anul 2023 este de 6.789 lei.

Astfel, un angajat cu un salariu brut actual de 8.300 de lei (aproximativ 5.000 lei net) are un punctaj lunar de 1,233, in timp ce un angajat cu un salariu brut de 3.300 lei ar avea un punctaj lunar de 0,48.

Sistemul viitor
Propunerea de modificare a legii pensiilor publice prevede ca punctul de referinta reprezinta valoarea punctului de pensie, actualmente de 1.785 de lei, impartit la stagiul de cotizare de 25 de ani, rezultand un VPR de 71,4 lei.

Punctul de referinta va fi majorat cu rata medie anuala a inflatiei, la care se va adauga jumatate din castigul salarial mediu brut, adica o valoare exprimata in procente si calculata anual de Institutul National de Statistica.

Aceasta formula este prezenta in Legea 127/2019 privind sistemul public de pensii, adoptata acum 5 ani de Liviu Dragnea si Olguta Vasilescu, in perioada in care Orlando Teodorovici era ministru al Finantelor, insa aceasta lege nu a fost niciodata pusa in aplicare.

Varsta de pensionare a femeilor scade cu 1 an daca au 2 copii
De asemenea, varsta de pensionare a femeilor se va reduce cu 1 an daca acestea au crescut si educat cel putin doi copii pana la varsta de 16 ani.

Practic, varsta de pensionare se reduce cu 6 luni pentru fiecare copil.

Astfel, o mama care are un copil poate primi o reduce de sase luni, cea cu doi copii un an, in timp ce femeile cu sase copii primesc o reducere a varstei cu 3 ani.

Se mentin acelasi criterii esentiale pentru iesirea la pensie, indeplinirea varstei minime de pensionare si stagiul de cotizare, nefiind insa exclusa majorarea varstei de pensionare.

Disclaimer: Site-ul nostru este neutru din punct de vedere politic și nu susține niciun partid sau ideologie politică.