Vrei sa cultivi ghimbir? Ce trebuie sa stii despre cultivarea ghimbirului
Ghimbirul are nevoie de aproximativ 10 luni ca sa se maturizeze si nu tolereaza inghetul. Cum la noi pe timp de iarna temperaturile scad suficient de mult, este indicata cresterea ghimbirului intr-un ghiveci in interior si scoaterea afara pe timpul verii.
Ghimbirul este una dintre acele plante miraculoase care creste bine in semiumbra, dar si in umbra completa, fiind astfel planta ideala pentru cresterea in apartament sau in casa, avand in vedere ca cei mai multi dintre noi nu avem in camera lumina directa a soarelui pe tot parcursul zilei.
In timp ce planta este in crestere, bucati mici din radacina pot fi indepartate, in timp ce restul continua sa creasca. Putin ghimbir poate rezista destul de mult in bucatariile noastre, putand fi folosit la gatit, la prepararea ceaiului sau ca remediu natural pentru diverse afectiuni.
Ghimbirul își revine în fiecare an?
Dacă plantezi ghimbir, trebuie să știi că ghimbirul va rămâne latent în timpul lunilor de iarnă, această hibernare fiind declanșată de mai puțină lumină și temperaturile mai reci. Apoi își va reveni în primăvară, fără griji.
Se poate lăsa ghimbirul în pământ în timpul iernii
Plantarea ghimbirului se face în mod ideal afară la sfârșitul primăverii sau începutul verii, dar se poate păstra și în interior până la sfârșitul iernii sau la începutul primăverii. Este esențial să nu lăsăm această plantă tropicală afară în timpul sezonului rece, deoarece nu poate rezista la temperaturi sub -10°C. Așadar, cultivi ghimbir în interior pe timp de iarnă.
Ghimbirul este plantă anuală, bienală sau perenă?
Ghimbirul (Zingiber officinale) este o plantă cu flori al cărei rizom, rădăcină, este utilizată pe scară largă ca condiment și medicament. Este o plantă erbacee perenă care crește pseudotulpini anuale (tulpini false formate din bazele frunzelor rulate) înalte de aproximativ un metru, purtând lame înguste ale frunzelor.
Planta de ghimbir poate atinge 0,6–1,2 m înălțime și este cultivată ca plantă anuală.
Care este durata de viață a rădăcinii de ghimbir?
Atunci când cultivi ghimbir, trebuie să știi că rădăcina de ghimbir se poate păstra proaspătă în frigider sau congelator. Dacă rădăcina este lăsată nedecojită, se poate păstra până la 3 săptămâni la frigider sau până la 6 luni congelată.
Continuă să crească ghimbirul după ce iau o parte din el?
Pentru a recolta ghimbir crescut în ghivece de interior, săpați întreaga plantă, tăiați o bucată din rădăcina de ghimbir și replantați restul rizomului. Atâta timp cât lăsați cel puțin 2 inci din rizom, planta va continua să crească. Recoltarea este bună pentru planta mamă, deoarece rădăcina de ghimbir îi place să se răspândească.
Ar trebui tăiate plantele de ghimbir?
Nu e nevoie de un anume moment să tai plantele de ghimbir. Poți începe prin a tăia porțiunile maro și deteriorate. Simte-te liber să tai tulpinile sănătoase înapoi la înălțimea dorită sau chiar până la pământ. Datorită tunderii se poate susține înflorirea mai rapidă a plantei de ghimbir.
Ghimbirului îi place soarele sau umbra?
Plantele de ghimbir cresc cel mai bine în locuri calde și umede. Preferă parțial umbră, cu 2-5 ore de lumină solară în fiecare zi. Ghimbirul nu poate tolera locațiile cu vânturi puternice sau cu un sol slab drenat. În solul cu drenare slabă, rădăcinile de ghimbir pot dezvolta rădăcini distorsionate sau pot putrezi.
Planta de ghimbir are flori?
Daca cultivi ghimbir, sa stii ca infloreste, floarea ghimbirului fiind foarte frumoasa. Ghimbirul produce ciorchini de muguri florali albi si roz care infloresc in flori galbene. Datorită atractivității sale estetice și adaptării plantei la climă caldă, este adesea folosită ca amenajări peisagistice în jurul caselor subtropicale. Este o plantă perenă asemănătoare stufului, cu tulpini anuale cu frunze, cu o înălțime de aproximativ un metru.
Cum se planteaza ghimbirul acasa
Cea mai eficienta modalitate de a planta ghimbir este atunci cand il achizitionezi special pentru plantat, deoarece in magazinele locale este adesea pulverizat cu un inhibitor de crestere. Acest inhibitor adesea isi face efectul chiar si dupa ce il plantezi in pamant, pur si simplu realizezi ca nu ai nici un rezultat.
Mai mult, ghimbirul din magazine ar putea fi stropit cu pesticide si fungicide. Oricum ar fi, nu poti decat sa incerci! Exista cazuri in care ghimbirul cumparat din supermarket creste foarte bine si exista altele in care sta in ghiveci si nu se intampla nimic.
Daca ghimbirul este cumparat de la supermarket, atunci tine-l in apa peste noapte pentru a indeparta cat mai mult posibil inhibitorul de crestere, daca este cazul.
Daca vrei sa incerci sa cultivi ghimbir in ghiveci, atunci ai nevoie de urmatoarele sfaturi:
Radacina pe care o alegi sa o plantezi, trebuie sa fie cat de cat proaspata, nu zbarcita si veche. Aceasta ar trebui sa aiba cati mai multi boboci pe ea (proeminente care arata ca ochii de cartof), iar in cazul in care acestia sunt putin verzi, cu atat mai bine.
In cazul in care radacina are mai multi muguri, atunci poate fi taiata si fiecare mugur poate fi plasat intr-un vas separat, pentru a produce mai multe plante.
Alege ghiveciul potrivit sa cultivi ghimbir in el! Spre deosebire de alte plante, ghimbirul iubeste vasele largi. Radacinile sale cresc orizontal, asa ca trebuie sa alegi un vas perfect pentru a-i permite cresterea.
Cum sa cultivi ghimbir in ghiveci, pas cu pas
Pentru inceput, pune radacina de ghimbir in apa calda peste noapte pentru a o pregati de plantare (optional). (Daca vrei, poti sa o lasi si cateva zile in apa)
Umple ghiveciul ales cu un pamant bogat si bine drenat.
Infinge radacina in pamant, cu mugurele indreptat in sus si acopera cu pamant 1-2 cm. Uda apoi foarte bine pamantul.
Pune ghiveciul intr-un loc care se mentine la o temperatura constanta, nu prea ridicata, ferit de lumina puternica a soarelui.
Pastreaza solul umed, folosind un pulverizator, sau udand-ul cate putin.
Ghimbirul creste destul de greu, de-abia dupa cateva saptamani ar trebui sa vezi mugurasul cum iese din pamant. Continua sa-l uzi in mod regulat, folosind un pulverizator si pastreaza-l la caldura. Daca mugurasul este bine dezvoltat, atunci va creste putin mai repede.
GHIMBIR – PLANTARE si ÎNGRIJIRE
Udă plantele de ghimbir în mod regulat în timpul sezonului de creștere, o dată sau de 2 ori pe săptămână, dar asigurându-te că planta nu stă în sol umed.
Fertilizează plantele lunar cu un îngrășământ cu conținut scăzut de azot în timpul creșterii active. Prea mult azot poate duce la creșterea verde excesivă în detrimentul producției de flori sau creșterii rizomului.
Lasă frunzișul după ce înflorirea s-a terminat. Frunzele vor aduna lumina soarelui pentru a crea hrană prin fotosinteză, întărind planta pentru viitor.
Redu fertilizarea și udarea pe măsură ce vremea începe să se răcească și plantele încetinesc creșterea.
Adu plantele în interior pentru iarnă și oferă-le o fereastră luminoasă mai rece.
Lasă plantele de ghimbir să se odihnească câteva luni înainte de a începe următorul ciclu de creștere în primăvară.
Scoate plantele în aer liber când revine vremea de primăvară și sunt temperaturi de 12 grade sau mai mult, pe timp de noapte. În cazul în care nu a rezistat, cultivi ghimbir încă o dată!
SFATURI și TRUCURI IMPORTANTE atunci când cultivi ghimbir
Îmbunătățeste solul cu scoarță de copac măcinată fin, gunoi de grajd descompus sau compost pentru a îmbunătăți drenajul și a încuraja o dezvoltare sănătoasă.
Permite oricăror tulpini de frunze prezente pe rizomi, să iasă deasupra liniei solului atunci când sunt plantați.
Ia în considerare să adaugi în ghiveci/jardiniere și alte plante cu cerințe similare de căldură, lumină și apă ca și ghimbirul, deoarece aceste frumuseți preferă plantele companion.
Reține că udările profunde o dată pe săptămână sunt mai bune decât udările mai ușoare în fiecare zi sau la două zile.
Când cultivi ghimbir, simte-te liber să tai flori pentru buchete atunci când înflorește, deoarece acest lucru nu va răni plantele, iar multe soiuri de ghimbir au flori parfumate.
RECOLTAREA GHIMBIRULUI
Daca ai ales sa cultivi ghimbir, atunci trebuie sa stii ca bucati mici de ghimbir pot fi recoltate la 3-4 luni dupa ce incepe cresterea. Se inlatura putin pamant spre margini pentru a gasi cateva radacini de suprafata. Se taie cantitatea necesara, dupa care se acopera inapoi cu pamantul de pe margini.
Ghimbirul poate fi recoltat in aceasta maniera la nesfarsit. Atata timp cat este bine ingrijit, acesta va continua sa produca radacini. Daca ai nevoie de cantitati mai mari de ghimbir, atunci scoti planta din pamant. Separi mugurii si ii plantezi in ghivece diferite, pentru a avea mai multe surse.
Ai incercat sa cultivi ghimbir in ghiveci? Daca da, poate ai niste sfaturi suplimentare pentru noi!
Să nu uiți că radacina de ghimbir se poate planta si direct in gradina, primavara. Toamna se scoate din pamant în cazul în care s-a cultivat direct în grădină si se trece in ghiveci, pentru iernare in casa.
Chiar sper că vei încerca să cultivi ghimbir în ghiveci la ghiveci. Plantarea ghimbirului este un proces destul de ușor, dar care necesită un minim de îngrijire din partea ta și protecție în sezonul rece. Dacă ești un mare iubitor de plante, vei avea mereu ghimbir plantat în ghiveci pentru a te bucura de această sursă de sănătate oricând, direct la tine acasă.