**Sfinții Petru și Pavel 2024: Ce Se Dă de Pomană de Sufletul Morților, de Moșii de Sânpetru**
Pe 29 iunie, calendarul creștin-ortodox marchează o sărbătoare de mare importanță: celebrarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, cunoscută popular sub denumirea de Sânpetru. Această zi nu este doar o ocazie de a onora viața și activitatea celor doi mari apostoli, ci și un moment prielnic pentru a manifesta milostenie și compasiune față de cei mai puțin norocoși.
### Importanța Sărbătorii Sfinților Petru și Pavel
Sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel reprezintă o ocazie specială în calendarul creștin-ortodox. Pe lângă semnificația religioasă profundă, această zi este și un moment de reflecție asupra valorilor de caritate și solidaritate. Praznicul, cunoscut în popor și ca Moșii de Sânpetru, marchează mijlocul verii agrare și începutul secerișului. Este o perioadă în care tradițiile și obiceiurile populare se împletesc cu credințele religioase, oferind o oportunitate de a dărui și de a aduce alinare celor în nevoie.
### Tradițiile și Obiceiurile de Moșii de Sânpetru
Se spune că Sfinții Petru și Pavel stau pe Lună, Petru la dreapta și Pavel la stânga, și că Sfântul Petru este mâna dreaptă a lui Dumnezeu, având grijă de cheile Raiului. În această zi, credincioșii obișnuiesc să ofere de pomană pentru sufletele celor morți din familie. Femeile împart mâncare gătită și vase cu apă, lapte sau vin, pentru ca cei morți să aibă ce bea pe lumea cealaltă. În unele zone, vasele oferite în dar sunt pline cu flori sau cireșe, simboluri ale abundenței și fertilității.
### Ce Se Dă de Pomană
De Moșii de Sânpetru, la biserică se aduc diverse ofrande precum mere dulci și acrișoare, zarzăre, colivă, colaci, castraveți verzi și faguri cu miere. Mâncarea gătită se dă de pomană celor care au cea mai mare nevoie de ea, în special săracilor. Pachetele cu mâncarea preferată a celor trecuți în neființă nu trebuie să lipsească, iar fructele și legumele sau alte alimente sunt oferite pentru a aduce bucurie și alinare sufletelor celor dragi plecați din această lume.
### Povestea Sfinților Apostoli Petru și Pavel
#### Sfântul Apostol Petru
Petru, cel mai vârstnic dintre cei 12 Apostoli, era adesea purtătorul de cuvânt al acestora, rugându-l pe Iisus Hristos să le explice tainele credinței. Născut Simon, fiul lui Iona și fratele lui Andrei, Petru era pescar pe lacul Ghenizaret. După o sesiune de pescuit, Iisus l-a chemat să devină “pescar de oameni”. Mântuitorul i-a schimbat numele din Simon în Chefa (piatră), de unde provine și numele de Petru.
Petru a mărturisit pe Hristos în Ierusalim, Iudeea, Babilon și, spre sfârșitul vieții, la Roma. Apostolul a murit în anul 67, fiind răstignit cu capul în jos, la cererea sa, considerându-se nevrednic să moară la fel ca Mântuitorul.
#### Sfântul Apostol Pavel
Pe de altă parte, Pavel, cunoscut și ca “Apostolul Neamurilor”, a fost cel mai mare vestitor al lui Hristos printre popoarele păgâne ale vremii. Originar din Tarsul Ciliciei, Pavel era din neamul Beniamin și a fost elevul învățatului Gamaliel. Înainte de convertire, Pavel persecutase creștinii, participând la uciderea lui Ștefan.
Pe drumul Damascului, Hristos i s-a arătat și l-a mustrat pentru faptele sale, determinându-l pe Pavel să se convertească și să fie botezat de Anania. Ulterior, Pavel a întreprins trei călătorii misionare și a scris 14 epistole incluse în Biblie. A murit decapitat în anul 67, la ordinul împăratului Nero.
### Tradiții Populare de Sânpetru
În ziua cinstirii celor doi apostoli, se respectă o serie de tradiții și obiceiuri. Se poate lucra aproape orice, însă nu este permis torsul, deoarece se crede că “se întorc colacii de la morți”. Conform tradiției, femeile nu au voie să mănânce mere până în ziua de Sânpetru, pentru a nu-i supăra pe cei trecuți la odihnă. De asemenea, nu se scutură merii, deoarece se consideră că ogoarele nu vor fi protejate de grindină.
### Simbolismul și Semnificația Religioasă
Sfinții Petru și Pavel sunt pomeniți de Biserica Ortodoxă în fiecare an pe data de 29 iunie, una dintre cele mai importante sărbători ale verii. Cu ocazia praznicului, credincioșii obișnuiesc să meargă la slujbă cu pachețele, pe care le oferă ulterior persoanelor nevoiașe.
### Concluzie
Sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel este un moment de profundă semnificație religioasă și culturală. Prin tradițiile și obiceiurile respectate cu sfințenie, credincioșii își arată respectul față de cei doi mari apostoli și față de cei trecuți în neființă. Actele de milostenie și pomana oferită în această zi aduc alinare și bucurie, reflectând valorile fundamentale ale creștinismului: iubirea, compasiunea și solidaritatea.