Alexandru Vladimir Ciurea, profesor universitare de neurochirurgie, a vorbit despre obiceiurile dăunătoare ale românilor, dar și despre recomandările sale în materie de sport. Care este motivul pentru care îndeamnă românii să practice înotul, ci nu mersul la sala de fitness.
Medicul Vlad Ciurea a oferit câteva sfaturi prețioase despre cel mai recomandat sport care ne poate ameliora anumite probleme deja existente în organism, dar și despre adevărul ascuns din spatele sporturilor în care se folosesc gantere sau alte greutăți.
Neurochirurgul Vlad Ciurea le recomandă românilor să adopte un stil de viață activ
Doctorul Vlad Ciurea le recomandă românilor să încerce să adopte un stil de viață activ și echilibrat – din punct de vedere sportiv și alimentar –
și să practice înotul, acesta fiind sportul cu cele mai multe beneficii asupra sănătății. Înotul previne apariția herniei de disc și poate fi una dintre cele mai eficiente ajutoare în lupta cu kilogramele în plus.
De asemenea, neurochirurgul optează pentru înot, ci nu pentru sporturile în care sunt folosite gantere sau greutăți.
În contextul în care tot mai mulți români de plâng de dureri de spate – în zona lombară, specialistul atrage atenția asupra prevenției. Astfel, acesta recomandă evitare sporturilor care implică ridicarea de greutăți, pe motiv că se pune o presiune mult prea mare pe coloana vertebrală.
„Este recunoscut că cei care fac înot în special, şi care fac cultură fizică dar nu cu gantere şi alte greutăţi, reuşesc să prevină hernia de disc.
Toate greutăţile folosite pentru masa musculară, de cei care vor să arate cât mai bine, încarcă coloana.
Foarte mulţi pacienţi vin din zona celor care fac eforturi fizice cu ridicare de greutăţi. Dar depinde şi de organism. Omul de la ţară nu prea face hernie de disc, că are spatele tare. Oamenii de la oraş, noi, intelectualii, sunt cei mai suferinzi”, a declarat Vlad Ciurea, potrivit DCNews.
Care este alimentul cel mai dăunător pentru creier
Neurochirurgul atrage atenția asupra unui aliment consumat frecvent de către români, însă cu un puternic impact negativ asupra sănătății creierului.
Este vorba despre pâine. Consumul regulat de pâine poate duce la o încetinire a activității cognitive și poate împiedica activitatea cerebrală. Totodată, medicul recomandă evitarea consumului de cartofi prăjiți
„Cartofi prăjiți sunt carbohidrați. M-am educat, cred de 10 ani nu mai mănânc cartofi prăjiți. În general, cartofii îi îndepărtez.
Nu favorizează activitatea cerebrală. Și pâinea de altfel. În cantități mici este bună, dar altfel moleșește activitatea cerebrală.
Îmi pare rău, dar acesta este adevărul. (…) De asemenea, fumatul produce o ischemie a vaselor, vasele se îngustează, nu mai pătrunde sânge proaspăt, oxigen. Am fumat 20 de ani și am reușit să mă las. Țigara este un drog”, susține dr. Vlad Ciurea.