Statul român trebuie să recupereze bani de la familia Iohannis, însă procedura este complicată
Statul român are de recuperat sumele încasate din chirii pentru un imobil din Sibiu asupra căruia familia fostului președinte Klaus Iohannis nu avea drept de proprietate. Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a recunoscut însă că procesul va fi unul complex, din cauza situației juridice complicate a proprietății.
O procedură dificilă din cauza co-proprietății
Ministrul a explicat că statul român trebuie mai întâi să finalizeze înregistrarea dreptului său de proprietate asupra părții pierdute în instanță, un proces care implică clarificări la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Totodată, Barna a menționat că imobilul se află într-un regim de co-proprietate, ceea ce face ca situația să fie și mai dificilă.
„Procedura este extrem de complicată pentru că există o sentință definitivă și irevocabilă care a anulat anumite documente necesare pentru retrocedare. În plus, există și o co-proprietate, ceea ce înseamnă că nu vorbim de o proprietate pierdută în totalitate de familia Iohannis. Urmează să vedem cum rezolvăm această problemă din punct de vedere legal, la ANCPI și cadastru”, a explicat ministrul.
Potrivit acestuia, după ce toate înscrierile oficiale vor fi finalizate, va începe o nouă dispută, de această dată privind suma exactă pe care statul trebuie să o recupereze. „Justiția a finalizat partea juridică, dar probabil vor urma noi litigii pe această temă”, a precizat Barna.
Statul va recupera sumele datorate
Un alt pas esențial este stabilirea sumei exacte care trebuie recuperată, precum și a mecanismului legal prin care statul va obține acești bani.
Ministrul Finanțelor a dat asigurări că, pe durata mandatului său, va face toate demersurile necesare pentru ca interesele statului să fie protejate și respectate. „Statul român, prin Ministerul Finanțelor, va lua toate măsurile pentru a recupera sumele datorate și pentru a clarifica situația acestui imobil. Nu pot estima un termen exact, deoarece este posibil ca situația să ajungă din nou în instanță, dar vom acționa cu maximă fermitate și transparență”, a subliniat oficialul.
Contextul legal al disputei
Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins definitiv, în septembrie 2024, cererea Rodicăi Baştea, care încerca să conteste o decizie prin care statul român fusese declarat moștenitor al imobilului situat pe strada Gheorghe Magheru 35 din Sibiu.
Rodica Baştea, prietenă a familiei Iohannis, a deschis procesul încercând să anuleze un certificat emis în 2008, care recunoștea statul român drept proprietar. Între 1999 și 2008, imobilul fusese deținut de Ioan Baştea (decedat), Georgeta Lăzurcă (soacra lui Klaus Iohannis) și Carmen Iohannis (soția fostului președinte).
Imobilul a fost inițial în proprietatea familiei Eliseu și Maria Ghenea (născută Baştea), însă a fost naționalizat în perioada comunistă. În anii ’90, Ioan Baştea a reușit să obțină în instanță o decizie prin care anularea naționalizării era recunoscută, însă, ulterior, justiția a anulat acest proces, declarând statul moștenitor al proprietății.
Statul român trebuie acum să își întărească poziția legală și să recupereze sumele aferente închirierii imobilului, un proces care se anunță a fi de lungă durată și plin de complicații juridice.