Dorina Barcari, expertă în domeniul pensiilor, aduce vești îngrijorătoare pentru pensionarii din România. Conform declarațiilor sale, pensiile nu vor fi indexate cu rata inflației în viitorul apropiat, iar aceasta ar trebui să fie o informație importantă pentru pensionarii din țară.
Pensiile nu vor fi indexate, explică expertul Dorina Barcari
Dorina Barcari a subliniat că, începând din octombrie 2011, termenii „permanență” și „nepermanență” nu mai au relevanță în legislația actuală, iar cei care continuă să îi folosească demonstrează o lipsă de cunoștințe corecte. Potrivit acesteia, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a stabilit atunci că principiul contributivității este esențial pentru calculul pensiilor, iar noțiunile de „permanență” și „nepermanență” nu exclud acest principiu.
Barcari a explicat că toate veniturile menționate în adeverințele depuse pentru dosarul de pensie ar fi trebuit să fie incluse în calculul pensiei, iar nevalorificarea acestora pe motivul termenilor „permanență” sau „nepermanență” reprezintă o încălcare a drepturilor de pensie. Aceasta a adăugat că aceste noțiuni au fost introduse prin Legea nr. 338/2002, însă deciziile ÎCCJ, care au valoare de lege, stabilesc că doar contributivitatea stă la baza acordării pensiilor.
„Din 2011, termenii «permanență» și «nepermanență» nu mai sunt valabili, iar cei care le folosesc acum demonstrează că nu sunt la curent cu legislația actuală. ÎCCJ a hotărât că pensiile trebuie calculate exclusiv pe baza contributivității, iar refuzul de a include veniturile pentru calcul din cauza acestor concepte încalcă drepturile pensionarilor”, a explicat Dorina Barcari.
Guvernul analizează posibilitatea indexării pensiilor
Pe de altă parte, premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat recent că se va analiza posibilitatea indexării pensiilor de la 1 septembrie, în funcție de execuția bugetară, fiind vizate în special pensiile mici. Ciolacu a subliniat că situația actuală a colectării veniturilor de către ANAF nu este alarmantă, iar cifrele nu sunt atât de negative cum s-ar putea sugera.
„Ministerul de Finanțe va stabili cadrul bugetar, iar Ministerul Muncii va veni cu propuneri. Dacă bugetul permite, vom indexa pensiile, în special pe cele mici, de la 1 septembrie”, a afirmat premierul.
Ciolacu a subliniat, totodată, că România are nevoie de o reformă administrativ-teritorială și bugetară și a explicat că se vor face ajustări în sistemul bugetar pentru a evita un deficit prea mare. De asemenea, a reamintit că guvernul și-a respectat promisiunile legate de creșterea pensiilor mici și medii, dar nu consideră corectă indexarea pensiilor speciale.
În contrast, prim-vicepreședintele PNL a declarat că pensiile ar trebui majorate doar în măsura în care acest lucru este sustenabil din punct de vedere bugetar. Acesta a subliniat că, în momentul actual, indexarea pensiilor nu este posibilă din cauza deficitului bugetar semnificativ. Deși ar putea exista posibilitatea indexării, el a avertizat că, fără o susținere financiară corespunzătoare, plata acestora ar deveni imposibilă pe termen lung.