Vezi mai jos Marea Bucurie cerească: Arsenie Boca a fost proclamat sfânt. El și alți 15 noi sfinți apar în calendarul bisericesc

Arsenie Boca, proclamat sfânt! 16 noi sfinți români înscriși în calendarul ortodox

Biserica Ortodoxă Română a trăit astăzi, 4 februarie 2025, un moment istoric de profundă încărcătură duhovnicească: 16 noi sfinți români, printre care și Arsenie Boca, au fost canonizați și așezați în calendarul bisericesc pentru veșnică cinstire.

Evenimentul a fost marcat printr-o Sfântă Liturghie de proclamare solemnă, oficiată la Catedrala Patriarhală de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, alături de ierarhii Sfântului Sinod și membrii Adunării Naționale Bisericești.

Într-o atmosferă de rugăciune și recunoștință, credincioșii s-au unit într-un imn de slavă, cinstind mărturisitorii și părinții duhovnicești care, prin viața lor sfântă, au luminat calea creștinilor.

Noii sfinți ai Ortodoxiei Românești și zilele lor de prăznuire:

🔹 Sfântul Cuvios Mărturisitor Sofian de la Antim – 16 septembrie
🔹 Preot Mucenic Ilarion Felea – 18 septembrie
🔹 Sfântul Preot Mărturisitor Dumitru Stăniloae – 4 octombrie
🔹 Sfântul Preot Mucenic Constantin Sârbu – 23 octombrie
🔹 Sfântul Cuvios Mucenic Visarion de la Lainici – 10 noiembrie
🔹 Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop – 28 noiembrie
🔹 Sfântul Cuvios Paisie de la Sihăstria – 2 decembrie
🔹 Sfântul Cuvios Serafim cel Răbdător de la Sâmbăta de Sus – 20 decembrie
🔹 Sfântul Cuvios Mucenic Gherasim de la Tismana – 26 decembrie
🔹 Sfântul Preot Mucenic Liviu Galaction de la Cluj – 8 martie
🔹 Sfântul Cuvios Calistrat de la Timișeni și Vasiova – 10 mai
🔹 Sfântul Cuvios Dometie cel Milostiv de la Râmeț – 6 iulie
🔹 Sfântul Preot Mărturisitor Ilie Lăcătușu – 22 iulie
🔹 Sfântul Cuvios Iraclie din Basarabia – 3 august
🔹 Sfântul Preot Mucenic Alexandru din Basarabia – 8 august

Centenarul Patriarhiei Române și moștenirea duhovnicească a neamului

Evenimentul canonizării s-a desfășurat în anul jubiliar al centenarului Patriarhiei Române (1925-2025), un moment de profundă recunoștință față de înaintașii care au păstrat și transmis credința ortodoxă de-a lungul generațiilor.

Patriarhia Română, ridicată la acest rang în 4 februarie 1925, a fost și rămâne un far călăuzitor al Ortodoxiei, păstrând unitatea spirituală a poporului român. Canonizarea celor 16 sfinți români este o mărturie a vieții lor jertfelnice și a harului lucrător în Biserică, fiind un prinos de cinstire adus mărturisitorilor și martirilor credinței.

Sfinții canonizați astăzi sunt o binecuvântare pentru Biserica noastră și pentru întreg neamul românesc. Ei sunt mărturie vie că adevărata credință transcende orice context politic și rămâne ancorată în valorile eterne ale Evangheliei.” – Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Prin acest act de recunoaștere a sfințeniei lor, Biserica Ortodoxă Română își reafirmă misiunea de păstrătoare a credinței și de călăuză duhovnicească a neamului românesc. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!

Disclaimer: Site-ul nostru este neutru din punct de vedere politic și nu susține niciun partid sau ideologie politică.